Els Estats Units i 13 països més expressen "preocupació" per l'informe de l'OMS sobre l'origen de la Covid-19

Denuncien que els científics enviats a Wuhan "no va tindre accés a dades i mostres del virus originals i completes" i demanen més "transparència".

Membres de la delegació de l'OMS en la seua visita a l'Institut de Virologia de Wuhan a la Xina
Membres de la delegació de l'OMS en la seua visita a l'Institut de Virologia de Wuhan a la Xina / AFP

Els Estats Units i altres tretze països han expressat "preocupació" sobre l'informe publicat per l'Organització Mundial de la Salut (OMS) sobre l'origen de la Covid-19 i han demanat més "transparència" en les següents fases de l'estudi.

"Ens unim per a expressar la nostra preocupació compartida respecte al recent estudi de l'OMS a la Xina, al mateix temps que reiterem la importància de treballar junts per al desenvolupament i ús d'un procés ràpid, eficaç, transparent, basat en la ciència i independent, que siga emprat en les avaluacions internacionals d'aquesta mena de brots en el futur", han dit els governs dels 14 països.

El comunicat conjunt va ser distribuït pel Departament d'Estat a Washington i, a més dels EUA, està signat pel Canadà, la República Txeca, Dinamarca, Israel, el Japó, Estònia, Letònia, Lituània, Noruega, Corea del Sud, Eslovènia i el Regne Unit.

El grup de països ha evitat qualsevol assenyalar directament la Xina, però ha considerat "essencial" expressar les seues "preocupacions compartides" sobre l'accés que van tindre els dèsset científics de la missió internacional de l'OMS que van visitar durant 28 dies Wuhan (Xina), considerat el lloc on es va registrar el primer brot.

"No van tindre accés a mostres del virus originals i completes"

En concret, els catorze països han afirmat que la missió internacional de científics va ser "retardada significativament" i "no va tindre accés a dades i mostres del virus "originals i completes", ja que suposadament només es va proporcionar als científics de l'OMS els informes que havien elaborat prèviament experts xinesos.

Per tant, l'equip de l'OMS no va poder revisar les dades originals sobre les quals es van basar aquests informes, cosa que els hauria permés arribar a les seues pròpies conclusions sobre l'origen i la forma en què es va estendre el virus, segons han informat mitjans nord-americans com The Wall Street Journal.

Per això, han demanat que les següents fases de l'estudi sobre l'origen del virus es desenvolupen amb "transparència", "rapidesa" i seguint "un procés basat en proves".

L'informe no ofereix una resposta final sobre l'origen

L'informe de l'OMS no ofereix una resposta final sobre l'origen del virulent patogen i les seues conclusions es resumeixen en quatre hipòtesis que es classifiquen de més a menys probables. A la hipòtesi a la qual es dona més credibilitat és que el nou coronavirus va arribar a l'ésser humà a través d'un o més animals que van funcionar com a espècie intermediaris.

D'altra banda, precisament aquest dimarts, líders de 23 països i l'OMS van expressar suport a la idea de crear un tractat que permeta compartir informació més ràpid sobre emergències sanitàries, en un intent d'evitar una situació similar a l'actual pandèmia.

La Covid-19 ha posat fi a la vida de més de 2,7 milions de persones en tot el món i ha contagiat més de 127 milions, segons dades de la Universitat Johns Hopkins als EUA.

També et pot interessar

stats