Més d'11.000 científics de tot el món declaren l'"emergència climàtica"

Adverteixen que és inevitable "un sofriment humà incomparable" llevat que hi haja canvis radicals en la reducció de les emissions.

Els científics demanen canvis radicals en la reducció de les emissions
Els científics demanen canvis radicals en la reducció de les emissions / Patrick Hendry (Unsplash)

Més d'11.000 científics de tot el món han advertit que és inevitable "un sofriment humà incomparable" llevat que hi haja canvis radicals en l'activitat humana per a reduir les emissions de diòxid de carboni i altres factors que contribueixen al canvi climàtic.

Els científics han analitzat la informació recollida i publicada durant més de 40 anys sobre l'ús de l'energia, les temperatures en la superfície terrestre, el creixement de la població, l'extensió de cultius, la desforestació, la pèrdua de gel polar, els índexs de fertilitat, les emissions de diòxid de carboni i el producte interior brut de les nacions.

L'investigador Thomas Newsome, de la Universitat de Sydney, afirma que sobre la base de la informació que tenen, "és clar que s'encara una emergència climàtica". Així, recorda que els científics tenen una obligació moral "d'advertir a la humanitat sobre qualsevol gran amenaça".

L'article, que s'enfoca en les accions per a reduir el mal que causa el canvi climàtic, inclou indicadors que els investigadors descriuen com a "senyals vitals". Alguns dels indicadors són positius, com la disminució dels índexs de natalitat i la incorporació creixent de fonts d'energia renovables. Però la majoria mostra un panorama ombrívol, inclosa la creixent població de bestiar per a consum humà, la pèrdua de boscos i les emissions de diòxid de carboni.

Els científics firmants han emfatitzat sis objectius: reforma del sector energètic, reducció dels contaminants de curta duració, restabliment dels ecosistemes, optimització del sistema d'alimentació, l'establiment d'una economia lliure de diòxid de carboni i una població humana estable.

Científics valencians

Entre els científics que han signat l’article, també hi ha alguns valencians. Un d’ells és el biòleg Emilio Laguna, expert en flora silvestre rara, endèmica i amenaçada de la Comunitat Valenciana. En declaracions a Les notícies del migdia, Laguna ha sigut contundent: “O parem la contaminació ambiental o els efectes els rebrem multiplicats en un efecte negatiu en un futur pròxim, que pot ser demà o l’any que ve”. 

En la mateixa línia s’ha mostrat un altre investigador valencià, que també subscriu l’article. Antonio Aledo és doctor en Sociologia Ambiental i professor de la Universitat d’Alacant. Des del seu punt de vista, no hi ha reacció social davant el canvi climàtic perquè els qui realment pateixen els seus efectes, com ara les últimes inundacions del Baix Segura, “no tenen capacitat d’influència”. En aquest sentit, Aledo ha apuntat un altre exemple: “les grans corporacions no es veuen afectades pels desastres naturals”. 

També et pot interessar

stats