Crisi política al Regne Unit: Londres bloqueja la llei trans d'Escòcia

És la primera vegada que el govern britànic veta una norma del parlament escocés des que l'any 1998 es va recuperar l'autonomia

La primera ministra d'Escòcia, Nicola Sturgeon
La primera ministra d'Escòcia, Nicola Sturgeon / Lesley Martin (Reuters)

El govern britànic vetarà per primera vegada una llei aprovada pel Parlament autònom d'Escòcia. Es tracta, en concret, de la norma que pretén facilitar el canvi de sexe registral a partir dels setze anys. És un moviment inèdit pel qual Londres utilitza el mecanisme que li permet frenar iniciatives aprovades a Edimburg. Mai, des que es va establir l'autonomia escocesa l'any 1998, s'havia dut a la pràctica.

El ministre britànic per a Escòcia, Alister Jack, ha presentat aquest dimarts davant la Cambra dels Comuns una orde per a evitar que la legislació aprovada al Parlament de Holyrood, a Edimburg, el 22 de desembre s'envie al rei Carles III perquè li done el consentiment formal. L'executiu liderat per Rishi Sunak posa així en marxa la coneguda com a secció 35 de la llei que va conferir l'autogovern a Escòcia —en la coneguda com devolution— i la competència legislativa al Parlament escocés i que habilita Londres vetar lleis que considere que afecten "assumptes reservats" al govern central.

La primera ministra escocesa, la nacionalista Nicola Sturgeon, ha denunciat que la decisió és un "atac frontal" a la capacitat del Parlament d'Escòcia de "prendre les seues pròpies decisions en matèria de competències transferides". "El govern escocés —recalca Sturgeon— defensarà la legislació i el Parlament d'Escòcia. Si aquest veto de Westminster té èxit, serà el primer de molts".

La llei britànica estableix una edat mínima de díhuit anys per a sol·licitar un canvi de sexe, exigeix un diagnòstic mèdic de disfòria i evidències que el sol·licitant ha viscut almenys dos anys amb el seu gènere. En canvi, la llei escocesa impulsada pel Partit Nacional Escocés (SNP), redueix l'edat als setze i elimina la necessitat de presentar un informe mèdic i altres proves.

"La meua decisió de hui té a veure amb les conseqüències de la legislació [escocesa] sobre el funcionament de la protecció de la igualtat en el conjunt de Gran Bretanya i altres assumptes reservats", ha afirmat en un comunicat el ministre britànic Jack. Sosté que el veto de l'executiu central és necessari i el procediment correcte, a més d'assegurar també que no ha pres la decisió "a la lleugera".

La portaveu d'igualtat del Partit Verd, soci de govern a Escòcia, Maggie Chapman, ha afirmat per la seua part en un comunicat que "és un dia negre per a l'acord de descentralització [de competències], la democràcia i els drets de les persones transgènere". Es tracta, al seu judici, d'"un alarmant nou precedent que ha de preocupar tothom que creu en la descentralització i que vol que el Parlament d'Escòcia existisca".

També et pot interessar

stats