Creix la tensió al Perú: congressistes d'esquerra presenten una moció de censura contra Boluarte

La presidenta interina insisteix que avançarà les eleccions mentre que les protestes antigovernamentals se salden ja amb més de seixanta víctimes mortals

Indígenes protesten davant dels agents antidisturbis durant una manifestació contra el govern a Lima, Perú
Indígenes protesten davant dels agents antidisturbis durant una manifestació contra el govern a Lima, Perú / Pilar Olivares (Reuters)

Continua agreujant-se la convulsió política i social al Perú, més un mes després l'autocolp d'Estat frustrat que es va saldar amb el president del país, Pedro Castillo, detingut i que acumula ja una seixantena de víctimes mortals en les protestes antigovernamentals. Aquest dimecres, un grup de partits d'esquerra han presentat al Parlament una moció de destitució contra la presidenta interina, Dina Boluarte, en considerar que hi ha "permanent incapacitat moral" i no pot seguir al capdavant del país.

El document està firmat per 26 parlamentaris, que, tot i això, són minoria a la cambra legislativa. Esgrimeixen com a argument per a fer-la fora que el Perú "està sent dessagnat pel pèssim maneig governamental de les forces de l'orde que lidera la senyora Boluarte". La responsabilitzen així de les morts que s'han produït a la nació en el marc de les manifestacions ciutadanes que li exigeixen que abandone el càrrec.

La presentació d'una moció d'aquest tipus ha de comptar, almenys, amb la firma de 26 legisladors. Després haurà de rebre 52 vots per a ser admesa a tràmit i per a declarar la destitució d'un governant és necessari el suport de 87 dels 130 congressistes.

Boluarte ha insistit reiterades vegades que no renunciarà al càrrec, però just aquest dimarts va ratificar l'Organització d'Estats Americans (OEA) que té la intenció d'avançar les eleccions generals, com una via per a aconseguir una eixida "pacífica" a la greu crisi que va esclatar el desembre passat. "Ajuden el Perú a encaminar el seu destí a través d'eleccions lliures", va sol·licitar en una intervenció virtual davant del consell permanent de l'OEA, amb seu a Washington, que va celebrar una sessió protocol·lària per a escoltar el retrat de la situació al país.

El Perú navega per un panorama molt complicat des del passat 7 de desembre. La destitució de l'aleshores president Pedro Castillo després que protagonitzara un autocolp d'Estat fallit, començaren unes protestes antigovernamentals que en a penes quatre dies s'escamparen per tot el país. Des d'aleshores i durant tot gener, s'han mantingut amb força i molt vives.

Només aquest dimecres, una seixantena de policies i sis civils han resultat ferits durant enfrontaments entre els manifestants i les forces de l'orde que intentaven desbloquejar diversos trams de la carretera panamericana sud a la regió d'Ica, al sud de Lima.

La Defensoria del Poble del Perú ha confirmat la mort d'un bebé d'un any a Cuzco per fets vinculats al tall de carreteres a causa de les protestes antigovernamentals. El balanç global de víctimes en aquests enfrontaments des que va esclatar la crisi s'eleva ja a 63 i, fins i tot a un agent de policia el cremaren viu.

El mateix secretari general de l'ONU, António Guterres, ha demanat a les autoritats peruanes que investiguen de forma "ràpida, efectiva i imparcial" les morts registrades en les protestes durant les últimes setmanes. En un missatge difós pel seu portaveu, ha demanat, a més, "que s'evite l'estigmatització de les víctimes" i ha reiterat "gran preocupació" que té per la situació al país i pel nombre de morts comptabilitzades.

També et pot interessar

stats