Les protestes antigovernamentals sumen 62 morts al Perú

Les manifestacions contra Dina Boluarte iniciades el passat mes de desembre deixen un balanç de 62 persones mortes

Manifestants en contra del govern de Dina Boluarte al Perú
Manifestants en contra del govern de Dina Boluarte al Perú / Reuters

Dues persones han mort aquest dissabte en les protestes antigovernamentals a la localitat peruana de Virú, a la regió del nord de La Libertad, segons han confirmat fonts policials. Aquestes defuncions eleven fins a 62 el nombre de morts en les manifestacions que demanen la renúncia de la presidenta Dina Boluarte i el tancament del Congrés, iniciades el passat mes de desembre.

Aquestes dues morts, d’un home de 23 anys i un altre de 54, se sumen a la d'una dona i un bebé nonat que van morir aquest dijous, per la qual cosa són almenys quatre els decessos a Virú, on manifestants bloquegen la carretera i hi ha enfrontaments amb les autoritats.

200 detinguts a la Universitat Major de San Marcos

Familiars i simpatitzants de les persones detingudes aquest dissabte en el desallotjament policial del campus de la Universitat Major de San Marcos de Lima s'han reunit a la Central Operativa d'Investigació Policial per a exigir respecte als drets dels manifestants antigovernamentals.

El fiscal superior provisional i coordinador Nacional de les Fiscalies en Prevenció del Delicte, Alfonso Barnechea, ha anunciat als mitjans a les portes de la universitat, que van ser 200 persones les detingudes en l'operatiu i portades a diferents instal·lacions policials.

Després del desallotjament diversos busos es van dirigir a la Central Operativa d'Investigació Policial per a mostrar el seu suport als detinguts i exigir que es respecten els seus drets.

“Hem vingut ací en qualitat de ciutadans perquè hem constatat en el dia de hui una gravíssima violació als drets humans”, afirmava Jesús Vázquez, un dels congregats. “Hem estat ací advocats i ciutadans reclamant per ells i l'única cosa que hem rebut és repressió per part de la policia. És una absoluta vergonya i com a ciutadans, estem ací per a manifestar-nos en contra d'aquest govern que ja està demostrant ser una cosa molt semblant a una dictadura”, va assenyalar Vázquez.

Els manifestants neguen la versió del govern

Dina Quispe, titulada de la Universitat Major de San Marcos, va afirmar que les detencions s'havien produït de manera arbitrària i sense la presència d'un fiscal. “Nosaltres ens hem mantingut organitzats, hem estat repartint aliments als companys que havien vingut d’altres regions i durant la jornada d’ahir no va haver-hi cap disturbi. Però sabíem que hi havia una intenció de la Policia de reprimir-nos i traure'ns de la universitat”, ha denunciat Quispe.

També et pot interessar

stats