Coronavirus al món: més de 22 milions de casos i crida d’alarma a posar el focus en la salut mental
Cuba inicia la pròxima setmana els assajos clínics d’una vacuna, que es prolongaran fins a començaments de 2021.
Els casos de coronavirus escalen fins als 22 milions en tot el món, però darrere de les xifres s’amaguen multitud d’històries personals amb conseqüències físiques i també psicològiques. L’Organització Panamericana de la Salut ha urgit a considerar la salut mental com un “component fonamental” de la resposta a la pandèmia.
“La Covid-19 ha provocat una crisi de salut mental a la nostra regió a una escala mai abans vista”, ha alertat la directora de l’organització, Carissa Etienne. En paraules de la funcionària, la salut mental és una “epidèmia silenciosa” que ha afectat el continent americà des d’abans del coronavirus, especialment la depressió i l’ansietat. Per això ha instat a no descurar els efectes del coronavirus en la salut mental de les persones, especialment per la por a la infecció, el dolor per la pèrdua d’éssers estimats o la incertesa sobre el futur.
L’experta ha advertit sobre l’avanç del virus a Amèrica, en indicar que concentra el 55% dels casos nous notificats la setmana passada. Els Estats Units i el Brasil són els països que tenen els pitjors índexs de contagis, però comença a detectar-se una tendència ascendent en altres llocs que s’havien mantingut estables, com ara el Carib.
Tot i que el focus principal de la malaltia continua a Amèrica, l’Índia ha experimentat un fort increment de contagis fins a situar-se en el tercer lloc i arribar als 2,7 milions de persones infectades. En el preocupant llistat també se situen al capdavant Rússia, amb 930.000 i Sud-àfrica, amb 592.144, seguits del Perú, Mèxic, Colòmbia, Xile i Espanya, en el desé lloc amb 364.196 infectats.
Cuba anuncia assajos clínics d’una vacuna
Cuba iniciarà la setmana vinent els assajos clínics de la seua pròpia vacuna contra la SARS-CoV-2, que es prolongaran fins a començaments de 2021, segons ha informat el Registre Públic Cubà d’Assajos Clínics. Desenvolupat per l’Institut Finlay de Vacunes, el fàrmac es dirà SOBIRANA 01 i s’aplicarà en dues dosis injectades per via intramuscular. Els assajos clínics, que implicaran 676 persones entre 19 i 80 anys, es dividiran en dues etapes. El centre estatal ha fixat en l’11 de gener de 2021 la data de finalització de les proves de la vacuna, i s’espera que la proporció de subjectes amb resposta immune siga superior en almenys un 50%.
Cuba té una destacada indústria de biotecnologia i farmacèutica que li ha permés desenvolupar vacunes contra la meningitis, el càncer de pulmó i els tumors sòlids, entre altres malalties. En el cas de la Covid-19, l’anunci dels assajos clínics per a la nova vacuna arriba en un moment en què s’han registrat alguns rebrots després que el virus semblara controlat.
En aquest context, la líder de l’OPS ha advocat també per la importància de garantir un accés equitatiu a la vacuna, “clau per a protegir els grups vulnerables de tots els països, rics o pobres”, tal com ja ha fet l’OMS. “Aquesta és la prioritat màxima quan la vacuna estiga disponible”, ha apuntat Etienne, qui ha confirmat que ja hi ha més 150 vacunes en diferents estadis de desenvolupament, de les quals huit estan en la fase tres dels assajos clínics, una situació que va valorar d’“inèdita”, igual que la pandèmia.