La COP28 fa aigües en la recta final per les discrepàncies sobre el final dels combustibles fòssils

La pressió dels petroestats sobre la proposta d'acord ofereix poques expectatives per a tancar la Cimera del Clima amb consens

Activistes climàtics protesten contra els combustibles fòssils les portes de la COP28 a Dubai
Activistes climàtics protesten contra els combustibles fòssils les portes de la COP28 a Dubai / Thomas Mukoya (Reuters)
À Punt NTC
À Punt NTC @apuntnoticies
12 de desembre 2023 - 09:39 Actualitzat: 12 de desembre 2023 - 10:57

La Cimera del Clima de l'ONU celebrada a Dubai ha arribat a l'últim dia programat amb poques expectatives d'aconseguir un pacte que permeta retallar les emissions contaminants de manera realista, cosa que passava necessàriament per l'eliminació dels combustibles fòssils. La proposta d'acord publicada ahir per la presidència de la COP28 —exercida pel sultà Al-Jaber, un director petrolier d'Abu Dhabi— és el punt de partida amb el qual s'han représ les negociacions aquest dimarts, però les expectatives estan molt desunflades. Com s'esperava, l'assumpte de l'energia és el punt central de les discrepàncies entre els països participants. El document de base ofereix una bateria d'estratègies que donen la possibilitat de triar com reduir les emissions contaminants i es queden en simples “suggeriments”, però omet l'obligatorietat de suprimir les energies fòssils com el carbó o el petroli. Precisament, les més contaminants i principals responsables de les emissions de gasos d'efecte hivernacle (GEI) a l'atmosfera.

El to bel·ligerant que s'ha escoltat en la jornada d'aquest dilluns anuncia que el consens està molt llunyà. De fet, es vaticina que les reunions es puguen allargar molt més enllà del termini originalment estimat com a punt final de la trobada. La polèmica va esclatar amb el darrer esborrany de la presidència de la COP28 sobre el balanç global, el gran paquet de decisions amb què prop de 200 països estan cridats a deixar la ciutat emirat i que revisa els esforços en matèria climàtica aconseguits des de la signatura de l'Acord de París en 2015.

Al llarg de la nit, els blocs de països alineats han prosseguit les converses per a convindre la posició amb la qual acudiran a la negociació del text. L'hora oficial prevista per al final de la COP28 era a les 11:00 hora local (8:00 en horari peninsular), però la tensió respecte a múltiples aspectes de l'esborrany presentat llançava molts dubtes que això fora possible, com finalment s'ha comprovat.

El principal focus de dissens és el paquet energètic: què hauran de fer els països per a aconseguir rebaixar les emissions en un 43% per a l'any 2030. Aquest percentatge és la quantitat fixada per la comunitat científica com a requisit indispensable per a poder contindre satisfactòriament el calfament global a temps i no superar el grau i mig d'augment de temperatura en aquest segle, tal com s'establia en l'Acord de París.

L'esborrany que la presidència emiratiana va plantejar dilluns no inclou entre les solucions per a rebaixar les emissions un abandó gradual dels combustibles fòssils, que era la principal prioritat per a blocs com la Unió Europea o els estats insulars en desenvolupament. Per això, la UE i altres delegats el va considerar com "totalment inacceptable". El representant de les illes Marshall, John Silk, va assegurar que el seu país no havia vingut a Dubai "a signar la seua sentència de mort".

A més de les reunions amb els caps de delegació de totes les parts, la presidència espanyola del Consell de la Unió Europea (UE) ha convocat reunions dels ministres europeus "per a coordinar la posició europea amb l'avanç de les negociacions", segons han assegurat des de l'equip de la ministra espanyola Teresa Ribera. "Ara mateix la UE està duent a terme una anàlisi a fons del contingut del text proposat per la presidència per a tindre una posició clara en cadascun dels aspectes de mitigació, adaptació i finançament", han al·legat.

Primer esborrany per a temptejar les parts

La COP28 ha estat esguitada per la polèmica des d'abans que començara, precisament pel fet que l'escenari triat per a albergar-la és un petroestat. L'organitzador enguany de la cimera és els Emirats Àrabs Units i la presidència —qui ha de dirigir les negociacions i tractar d'arribar a un consens— està en mans del sultà Al-Jaber, director executiu de la Companyia Nacional de Petroli d'Abu Dhabi (Adnoc), dotzena productora mundial de cru.

Davant de les crítiques que ha alçat la versió preliminar del text que ha d'arreplegar l'acord de la cimera, el director general, Majid Al-Suwaidi, s'ha afanyat a afirmar que era només "un punt de partida" per a saber les línies roges de cada país i així poder redactar un nou text més ambiciós i equilibrat amb les propostes de les parts per a abordar el canvi climàtic. "El text que publiquem era un punt de partida per a discussions. De nou, això és totalment normal en un procés basat en el consens. Quan el publicàrem, sabíem que les opinions estaven polaritzades, però el que no sabíem era on estaven les línies roges de cada país", ha assenyalat en una roda de premsa en el context de la negociació climàtica. Segons aquest directiu, s'està treballant en un nou esborrany que continga "tots els elements" que requereix "un pla global per a 2030". Tot i que no ha avançat cap detall del text, sí que ha anticipat que parlarà de "mitigació, adaptació, mitjans d'aplicació i pèrdues i danys", amb la intenció de "buscar l'equilibri adequat" entre tots aquests elements.

Si no s'arriba finalment a un acord, la COP28 podria acabar i posposar la decisió per a la pròxima reunió, prevista a l'Azerbaidjan per a l'any pròxim, però això seria considerat un absolut fracàs per totes les parts implicades. Mentrestant, el rellotge corre. Un informe recent del programa de l'ONU per al medi ambient (Pnuma) sobre la bretxa de les emissions avisava que les polítiques actuals dels països per a reduir les emissions responsables de gasos d'efecte hivernacle són insuficients i aboquen la Terra a un augment de la temperatura de 3 graus, el doble del llindar aconsellat. Aquesta tendència evidencia l'allunyament de les potències mundials de la senda marcada per la ciència per a garantir la continuïtat de la vida en la Terra.

També et pot interessar

stats