COP26 de Glasgow: torn dels ministres de Medi Ambient per a buscar un consens final
L'expresident estatunidenc Barack Obama, protagonista en la jornada de dilluns: "No hem fet ni de lluny el que hem de fer"
La Cimera del Clima de la ONU COP26 que se celebra a Glasgow (Escòcia) arriba a l'equador i al moment clau de la cita. Després d'una primera setmana amb prometedors anuncis contra el carbó, el metà o la desforestació, aquesta segona setmana aclaparen l'atenció els ministres de Medi Ambient de tot el planeta, que arriben al fòrum per a encarrilar les negociacions des d'aquest dimarts, cap a un acord que mantinga intacte l'objectiu de limitar l'augment del calfament global a grau i mig aquest segle.
Cap a la ciutat escocesa s'ha desplaçat la vicepresidenta i ministra per a la Transició Ecològica, Teresa Ribera, que ha sigut elegida per la Presidència de la COP26 com a "facilitadora" en matèria d'adaptació al canvi climàtic. La representant espanyola preveu quedar-se fins al final del fòrum divendres que ve i exercirà la tasca de "facilitadora" juntament amb la ministra de Medi Ambient, Canvi Climàtic i Tecnologia de la República de les Maldives, Shauna Aminath.
Un dels protagonistes indubtables de la jornada de dilluns ha sigut l'expresident estatunidenc Barack Obama. Va arribar a Escòcia quasi per sorpresa, sense poder efectiu però destil·lant magnetisme i amb el bagatge d'haver estat al capdavant dels Estats Units quan el 2015 es va tancar l'Acord de París. El mandatari ha repassat alguns dels avanços aconseguits des d'aleshores i ha reconegut que hi ha un "progrés significatiu", però tot i això ha avisat que no és suficient: "Col·lectivament i individualment, encara ens quedem curts. No hem fet ni de lluny el que hem de fer", ha apuntat Obama, que també ha carregat contra els dirigents de la Xina i Rússia, Xi Jinping i Vladímir Putin, per estar absents de la COP26.
Aquest dilluns els treballs estaven centrats en adaptació, pèrdues i danys. S'ha abordat la necessitat de finançar els països més vulnerables davant el canvi climàtic perquè puguen combatre els fenòmens meteorològics extrems que pateixen. El president de la COP26, Alok Sharma, ha insistit a dir que cal “forjar un acord global” que reflectisca “una sensació d'urgència” perquè els territoris menys desenvolupats, especialment d'Àfrica i Àsia, puguen adaptar-s'hi davant l'impacte climàtic.