Continuen rescatant supervivents del terratrémol de Turquia i Síria, mentre ja afronten la reconstrucció

Els assolaments massius d’edificis a Turquia i el control del règim d’Al-Assad marquen les tasques

Un edifici afectat pels sismes / À Punt NTC

Nous dies després dels terratrémols que assolaren Turquia i Síria, els equips de rescat continuen trobant supervivents entre les runes, malgrat que les probabilitats són més baixes a cada hora que passa.

Actualment la xifra de víctimes mortals sobrepassa les 41.000, però s’espera que continue creixent a mesura que es vagen retirant els enderrocs dels centenars de milers d’edificis que s’han assolat a causa dels sismes. 

I mentre que l'ombra de les polèmiques construccions a Turquia i el control del règim d'Al-Assad marquen el difícil repte de la resurrecció dels dos països, prop de l'epicentre del terratrémol la vida encara s'obri pas entre les runes. Aquest dimecres els equips de rescat han rescatat una dona de 74 anys que ha sobreviscut atrapada 226 hores i, dues hores després, una altra dona i els dos fills que, segons l'equip mèdic, es troben en un estat acceptable de salut.

El govern turc diu que els treballs de salvament continuaran fins a traure l'últim supervivent, però en moltes ciutats fa dos dies que les màquines agranen els solars. El president, Tayyip Erdogan, promet reconstruir el país mentre molts ciutadans, que fan front a les baixes temperatures i a la falta de serveis, opten per anar-se'n a altres regions.

A Síria ja funcionen els dos corredors autoritzats pel règim d'Al-Assad perquè arribe ajuda humanitària al nord-est del país, una zona que controlen els rebels. Però no és prou, ni de bon tros. Les persones que han sobreviscut conten a les càmeres dels mitjans estrangers que viuen entre les runes o davall dels arbres perquè no tenen tendes de campanya ni res per a escalfar-se. Diverses ONG alerten que la lenta resposta humanitària a la zona és mortal.

També et pot interessar

stats