Continuen els enfrontaments entre Corea del Nord i els Estats Units per la desnuclearització

Pyongyang reprotxa l'actitud de Washington en les negociacions i amenaça que el procés entre en una fase "perillosa".

Mike Pompeo i el general Kim Yong Chol, durant la trobada mantinguda a Pyongyang
Mike Pompeo i el general Kim Yong Chol, durant la trobada mantinguda a Pyongyang / Reuters

La tercera visita del secretari d'Estat dels Estats Units, Mike Pompeo, a Pyongyang, continua evidenciant les diferències entre el règim nord-coreà i Washington a l'hora d'abordar el procés de desnuclearització del país asiàtic.

Després de reunir-se amb el general Kim Yong-chol, figura de pes de la intel·ligència nord-coreana, el cap de la diplomàcia nord-americana va qualificar la sessió de "molt productiva", i va destacar que les converses es van dur a terme amb "bona fe".  

Per a Pompeo, el balanç de la visita a Pyongyang és positiu, malgrat que aquesta vegada no s'ha entrevistat amb el líder, Kim Jong-un, perquè mostra que Corea del Nord continua compromesa amb el procés de desnuclearització i disposada a seguir amb el desarmament. De fet, ha confirmat que el país asiàtic ha accedit a destruir unes instal·lacions de proves de motors de míssils "perquè el món siga més segur". 

La posició de Washington, no obstant això, contrasta amb les dures crítiques emeses pel règim nord-coreà després que Pompeo haja abandonat el país per tal de dirigir-se a Tòquio, on s'ha reunit amb els seus homòlegs japonés i sud-coreà amb l'objectiu d'informar-los sobre l'avanç de les negociacions amb Pyongyang. 

El Ministeri d'Afers Estrangers de Corea del Nord ha reprotxat l'actitud de "gàngster" mantinguda pel govern de Donald Trump en les converses entre els dos règims per a abordar la desnuclearització i la qualifica de "lamentable i preocupant". En concret, Pyongyang acusa els Estats Units d'impulsar un procés "unilateral" i dut a terme de manera "forçada", mentre que el règim del país asiàtic es mostra partidari d'un desarmament gradual. 

A més, han advertit que la reunió amb Pompeo no ha aconseguit enfortir la confiança entre les dues parts i que, per tant, les negociacions entren en una fase "perillosa" que podria fer trontollar la voluntat de desnuclearització de Corea del Nord. 

Els Estats Units resten importància a les amenaces de Pyongyang i les atribueixen a comentaris "realitzats en calent". Per això, el cap de la diplomàcia nord-americana ha assegurat que el diàleg entre els dos països continuarà avançant i que, el 12 de juliol, representants dels dos es reuniran a Panmunjom, a la frontera intercoreana, per a parlar de la repatriació de les restes dels soldats nord-americans caiguts en la guerra de Corea (1950-53). 

Una primera prova 

Aquest viatge de Pompeo a Pyongyang es considerava una primera prova per a mesurar el grau de compromís del règim amb els seus plans de desarmament.

L'escepticisme sobre la desnuclearització de Corea del Nord ha crescut des que mitjans nord-americans van informar, citant fonts de la intel·ligència nacional, que Pyongyang ha continuat enriquint urani després de la històrica trobada entre el president dels Estats Units, Donald Trump, i el líder nord-coreà, Kim Jong-un, i que estaria tractant d'ocultar bona part del seu arsenal i reserves a Washington. 

També et pot interessar

stats