Continuen buscant supervivents al Marroc, però les possibilitats són mínimes

Mentre la gent intenta assumir el que ha passat i soterrar els seus morts, l’amenaça de pluges torrencials complica la situació

Al Marroc continuen les tasques de rescat / Amparo Fernández i José Carreño

Ja fa quatre dies del terratrémol al Marroc que, de moment, deixa més de 2.800 morts. Les víctimes arriben amb comptagotes per les dificultats per a accedir a les poblacions més aïllades i més afectades per la tragèdia. 

L'equip d'À Punt Mèdia, desplaçat al Marroc amb José Carreño i Amparo Fernández, s'ha traslladat cap a eixes poblacions, on els equips de rescat busquen cossos davall de les runes, perquè ja no queda esperança de trobar supervivents. 

Un grup de bombers valencians de la unitat de rescat d’incendis forestals que s’hi ha desplaçat treballa per a intentar trobar una xiqueta de nou anys que encara està atrapada davall dels enderrocs, on els gossos han marcat que podria estar. Però les possibilitats que encara estiga viva són molt escasses a causa de la quantitat d’hores que han passat ja i a l’estructura de l’edifici sota el qual està atrapada, explica Edgar Xavier Juan Perelló, un dels bombers. Tot i això, han prioritzat buscar-la perquè són pare ha de vetlar-la i soterrar-la segons el seu costum, i els ha demanat que, per favor, no deixen de buscar-la. Sa mare va morir sepultada durant el sisme. 

Dels 400 habitants de la seua aldea, n’han mort 65, fins i tot un bebé de només tres setmanes. Sa mare ha patit una infecció al pit per haver parat d’alletar-lo, conta la infermera voluntària Gemma Poca, que afirma que un tràngol com aquest “no el cura ningú”.

La majoria de les persones supervivents tenen ferides als peus perquè el sisme els va pillar dormint i tots els seus calcetins estan sota els enderrocs. Així que s’enfronten al fred amb els peus a l’aire.

Després de tanta destrucció, el poble ja no es reconeix, expliquen els habitants, mentre a la part baixa del llogaret es reparteix l’ajuda humanitària, que hi arriba en un camió que ha de travessar un perillós i complicat camí.

Ara, l’amenaça de pluges torrencials ho complica tot encara més. Com si no en tingueren prou, la tragèdia podria tornar a fer diana en els més desafavorits. 

També et pot interessar

stats