Contactes "directes i privats" de Washington amb Moscou per a dissuadir Rússia de l'ús d'armament nuclear

The Washington Post desvela contactes regulars entre el govern dels Estats Units amb el rus per a alertar de "greus conseqüències" si usa armament nuclear a Ucraïna

Un submarí nuclear rus llança un míssil en uns exercicis militars recents al mar de Chukotka, que banya Sibèria i Alaska
Un submarí nuclear rus llança un míssil en uns exercicis militars recents al mar de Txukotka, que banya Sibèria i Alaska / Ministeri de Defensa de Rússia (Reuters)
23 de setembre 2022 - 09:59

El govern dels Estats Units fa mesos que es comunica de manera "directa i privada" amb Moscou per a alertar de les "greus conseqüències" que tindria l'ús d'armament nuclear a Ucraïna, segons publica The Washington Post. El rotatiu, que va citar a fonts governamentals no identificades, assegura que el govern de Joe Biden no ha concretat aquesta resposta "deliberadament", a fi d'augmentar la preocupació en el Kremlin sobre la reacció estatunidenca.

En la intervenció televisada de dimecres, Vladímir Putin va advertir l'OTAN que no dubtarà a recórrer a tots els mitjans al seu abast per a defensar el seu país i el seu poble. El president rus va mencionar específicament l'arsenal nuclear "sense comparació" del qual disposa i que, segons va explicar, li permet contrarestar qualsevol amenaça occidental. "Alguns components són més moderns que els que posseeixen els països de l'OTAN."

Putin va presentar fa quatre anys un nou armament hipersònic capaç de saltar-se l'escut antimíssils estatunidenc i aconseguir impactar en qualsevol punt del globus.

"Això no és una fanfarronada", va subratllar el president rus, que a principis de l'"operació militar especial a Ucraïna" ja va posar en alerta a les seues forces de dissuasió nuclear.

El Kremlin sempre va defensar la paritat nuclear amb els EUA a través de la seua tríada —submarins atòmics, míssils intercontinentals i l'aviació estratègica—, però en els últims anys presumeix tindre amb un "superarmament" sense comparació en el món.

Un pla per a protegir Zaporíjia, la central nuclear més gran d'Europa

L'exhibició de la carta nuclear per part de Putin ha causat la condemna unànime de les potències occidentals. El secretari general de l'ONU, António Guterres, considera "totalment inacceptable" que la idea s'haja ni tan sols posat damunt la taula, segons va afirmar dijous en la reunió ministerial del Consell de Seguretat sobre el conflicte.

En paral·lel, l'Organisme Internacional d'Energia Atòmica (OIEA) està negociant ja amb Rússia i Ucraïna els detalls per a establir una zona de seguretat i protecció sobre la planta nuclear de Zaporíjia, segons ha informat Rafael Grossi, el director general de l'organització. Grossi es va reunir en els marges de la 77 assemblea general de l'ONU amb els ministres d'Exteriors de Rússia, Serguei Lavrov, i Ucraïna, Dmitró Kuleba, per a abordar la proposta, que vol reduir el risc d'un desastre atòmic en la planta més gran d'Europa, ocupada per tropes russes i que ha sigut objecte de repetits atacs.

També et pot interessar

stats