Construir el mur perquè "és el que està bé", l'argument amb què Trump apel·la al suport de la ciutadania
El president dels EUA es dirigeix a la ciutadania en un to apocalíptic en el seu primer discurs a la nació.
“Una elecció entre el que està bé i el que està malament. Entre la justícia i la injustícia”. Amb aquesta retòrica simple i efectista, el president dels Estats Units, Donald Trump, busca el suport de la ciutadania per a la construcció del mur a la frontera amb Mèxic, la promesa estrela de la seua campanya electoral.
El primer discurs a la nació de Trump ha durat huit minuts. Una al·locució des del Despatx Oval, en to apocalíptic i en horari de màxima audiència, en què ha justificat la necessitat d’alçar una barrera d’acer que separe els Estats Units de Mèxic, a causa d’una presumpta crisi humanitària i de seguretat nacional a la frontera.
El president republicà necessita 5.700 milions de dòlars del Congrés per a finançar la infraestructura, que els demòcrates, amb majoria a la cambra baixa, no estan disposats a aprovar.
El bloqueig dels pressupostos es trasllada a l’administració federal, que acumula 18 dies d’inactivitat i amb els funcionaris sense cobrar. És la segona paràlisi més llarga que afronta el país des de 1976.
“El president Trump ha de deixar de tindre segrestat el poble dels Estats Units, deixar de fabricar una crisi, i reobrir l’administració’, ha dit la presidenta de la Cambra de Representants, Nancy Pelosi, en una intervenció de resposta inèdita, de huit minuts més, que s’ha emés en les televisions després del discurs del president.
Un discurs en què Trump ha defés la rendibilitat del mur a través d'un suposat estalvi de 500.000 milions de dòlars a l’any que creu que aconseguiria si s’impedeix l’entrada de drogues il·legals al país: “Es pagaria tot sol”, ha dit.
Malgrat el conflicte amb els demòcrates, Trump encara disposa d’un as a la mànega per a fer la seua, declarar l’emergència nacional. Una atribució del president, en vigor des de 1976, que permet derivar fons militars en casos “d’emergència”, sense concretar-ne el concepte.
La realitat contradiu Trump
Trump té previst traslladar-se dijous a la frontera amb Mèxic per a conéixer de primera mà la situació a la zona.
Malgrat les afirmacions continuades sobre una presumpta crisi fronterera, el nombre de persones detingudes en aquest punt ha disminuït dràsticament en les últimes dècades. L’any 2000, 1,6 milions de persones migrants van ser arrestades quan tractaven de passar de Mèxic als Estats Units, una xifra que va caure fins a 400.000 casos en 2018, segons les dades oficials de l’administració nord-americana.