El Congrés dels EUA dona poders a Biden per a proveir Ucraïna de més armament

Zelenski agraeix les noves ajudes dels Estats Units: "Junts podem detindre l'agressió russa i defendre la llibertat a Europa"

Un soldat ucraïnés observa la destrucció causada pels bombardejos a Borodianka (Ucraïna)
Un soldat ucraïnés observa la destrucció causada pels bombardejos a Borodianka (Ucraïna) / Miguel Gutiérrez (Efe)

La Cambra de Representants dels Estats Units ha aprovat una mesura legislativa que permet al president del país, Joe Biden, usar una llei que data de la Segona Guerra Mundial per a proveir Ucraïna de més armament.

Amb 417 vots a favor i únicament deu en contra, la mesura va ser secundada tant per demòcrates com per republicans, i permet a Biden entregar armes al govern de Kíiv de forma més ràpida i amb menys burocràcia.

Unes hores abans que la cambra baixa votara a favor de la legislació, Biden va demanar formalment al Congrés 33.000 milions de dòlars en ajuda addicional per a Ucraïna, dels quals més de 20.000 milions seran d'assistència militar, tenint en compte la possibilitat d'una guerra llarga.

"O fem costat al poble ucraïnés perquè defenga el seu país o ens quedem parats a mesura que els russos continuen perpetrant les seues atrocitats i l'agressió contra Ucraïna", va advertir Biden.

La petició d'assistència de Biden inclou, a més de l'enviament d'armes i munició a Ucraïna, 8.500 milions en assistència econòmica directa i 3.000 milions en ajuda humanitària.

Zelenski agraeix les noves ajudes dels Estats Units

El president d'Ucraïna, Volodímir Zelenski, ha agraït el nou paquet d'ajudes que prepara el govern dels Estats Units que, segons va dir, serviran per a detindre l'atac de Rússia contra el seu país i contra la democràcia en el món.

Aquest és un pas molt important dels Estats Units, i "estic agraït al poble estatunidenc i personalment al president Biden per això", ha afegit Zelenski. "Junts, certament podem detindre l'agressió russa i defendre la llibertat a Europa", ha reiterat.

També ha assenyalat que la investigació dels crims comesos per l'exèrcit rus està en curs. "Tots els criminals russos han de ser i seran portats davant de la justícia. Siguen els qui siguen i s'amaguen on s'amaguen, els trobarem a tots i els farem responsables".

Una dona camina sobre enderrocs fora d'un edifici d'apartaments a Mariúpol, Ucraïna
Una dona camina sobre enderrocs fora d'un edifici d'apartaments a Mariúpol, Ucraïna / Aleksandr Ermotxenko (Reuters)

Els progressos territorials russos són limitats, segons el Regne Unit

La batalla del Donbass és encara l'objectiu estratègic de Rússia, però els progressos russos han sigut limitats a causa de la forta resistència ucraïnesa, segons l'últim part d'intel·ligència divulgat aquest divendres pel Regne Unit.

El propòsit declarat de Rússia és assegurar el control de les províncies de Donetsk i Lugansk, indica el comunicat facilitat pel Ministeri de Defensa, i agrega que els combats han sigut particularment intensos al voltant de Lissitxansk i Severodonetsk.

Els limitats progressos territorials de Rússia s'han aconseguit a un cost significatiu per a les forces russes, afig el Regne Unit.

Els russos obliguen a usar el ruble en les zones ocupades

Les tropes russes han començat a exigir, en algunes poblacions del sud que mantenen ocupades, que els amos de les botigues deixen de vendre productes ucraïnesos i canvien a la moneda russa, el ruble, segons informa l'Administració Militar Regional de Zaporíjia.

Aquesta situació s'està donant al districte de Melitópol, a la regió de Zaporíjia (sud), on "els ocupants russos exigeixen que els empresaris locals tornen a obrir les seues botigues, cafés i altres instal·lacions de restauració i entreteniment".

Zaporíjia, on es troba la central nuclear més gran d'Europa, se situa al nord de la península de Crimea, un territori ucraïnés que els russos es van annexionar el 2014 violant els tractats internacionals.

També et pot interessar

stats