La Comissió Europea recomana prioritzar l’estalvi de gas i enfocar-lo a la indústria

Els criteris proposats busquen “minimitzar l’impacte econòmic i la interrupció del mercat interior i de les cadenes de subministrament clau”

Una persona tanca una vàlvula de gas
Una persona tanca una vàlvula de gas / Shutterstock

Europa s'enfronta a la possibilitat d'una escassetat de gas aquest hivern “a causa de la manca de confiança en els lliuraments russos en el context de la invasió russa d'Ucraïna”, per això la Comissió Europea ha presentat un pla per a començar a estalviar aquest combustible, que comporta una reducció voluntària dels estats membres del 15% del consum.

Argumenten que començar a estalviar gas ara “és més rendible i menys pertorbador per a la vida quotidiana i l'economia que fer retallades d'emergència posteriorment” i, per això, han publicat el pla Estalvia gas per a un hivern segur. S'hi han recollit les que consideren les millors pràctiques i orientacions per a ajudar els estats membres a reduir el consum de gas des de l’1 d’agost fins al 31 de març del 2023, quan acabe l’hivern. 

El govern espanyol s'ha mostrat contrari a la demanda de la reducció d'un 15% en el consum, tal com ha informat la ministra per a la Transició Ecològica, Teresa Ribera, aquest dimecres de vesprada en roda de premsa. "Defensem els valors europeus, però no podem assumir un sacrifici sobre el qual ni tan sols ens han demanat opinió prèvia", ha afirmat, i creu que la idea "no és necessàriament la més eficaç, ni la més eficient, ni la més justa".

Un dels punts del pla proporciona orientació i criteris de priorització de l’estalvi que, “per a reduir la demanda de gas d'una manera estructurada”, se centrarà principalment en usuaris industrials. Els criteris proposats per la Comissió estan pensats per a “minimitzar l’impacte econòmic i la interrupció del mercat interior i de les cadenes de subministrament clau”. Així es prioritzarà el subministrament segons els criteris següents:

  • Importància social: salut i farmàcia, protecció i medi ambient, seguretat, defensa i refineries i menjar.
  • Cadenes de subministrament transfrontereres: efectes en cadena i complexitat de la cadena de valors, pes de les empreses en el mercat, identificació de productes essencials dins de cada sector.
  • Substitució i reducció: canvi de fonts de combustible, reprogramació de la producció, intercanvi de producció dins de la Unió Europea, substitucions en cadenes de valor globals. 
  • Danys a instal·lacions: impacte de la desconnexió i reducció del subministrament de gas en les ferramentes industrials. 
  • Consideracions econòmiques

El pla suggereix altres mesures d’estalvi com ara canviar el gas per altres tipus de combustibles, prioritzant que siguen renovables, però “optant per energies més contaminants de forma temporal si és necessari”. 

També incentiva la reducció del consum per part de la indústria i de les grans companyies, i la reducció de l'ús de la calefacció i de l’aire condicionat per part de la població. 

També et pot interessar

stats