Consells perquè l’ús de l’aire condicionat afecte el mínim possible la butxaca

L’OCU recomana, entre altres coses, fer un manteniment regular de l’aparell, ajustar la temperatura en relació amb els graus que fan a l’exterior i fer ús de la funció eco

Aire condicionat
Consells per a estalviar amb l'aire condicionat / Jaume R. Lloret

L’Organització de Consumidors i Usuaris dona una sèrie de recomanacions per a tots aquells que tenen aparells d’aire condicionat, però no volen notar-ho en excés en la factura de la llum. 

L’OCU destaca que la despesa en electricitat de l'aire condicionat en els mesos de calor pot suposar un cost d’uns 250 euros. La primera recomanació que fan per a tots aquells que volen comprar un nou aparell és que tinguen molt en compte el seu nivell d'eficiència en triar-lo, perquè la diferència en el consum elèctric pot ser molt notable.

Segueix aquests consells perquè l'ús de l'aire condicionat t'afecte el mínim possible la butxaca:

  • Regula el teu aparell al voltant de 8 °C menys que la temperatura exterior. Per exemple, si fa 33 °C fora, intenta conformar-te amb 25 °C en lloc de baixar la temperatura de la teua habitació a 18 °C. Canviar-ho de 20 °C a 24 °C suposa un estalvi considerable, ja que per cada grau més fred que regules el termòstat afegiràs un 10% al cost de funcionament de l'equip.
  • Aprofita la tecnologia inverter, present en quasi tots els equips actuals. El millor és regular la temperatura que desitges a l'habitació i deixar que l'aparell treball. Si poses el termòstat molt baix quan arribes a casa amb calor i després el pares perquè sents fred i, al cap d'una estona, el tornes a connectar a màxima potència, obligues l'equip a treballar sempre al 100% i el consum serà més gran.
  • Fes un manteniment regular del teu equip i procura que el filtre estiga sempre net.
  • Inverteix en un equip intel·ligent amb una aplicació per a apagar-lo de manera remota si se t'ha oblidat fer-ho.
  • Usa la funció eco si el teu sistema d'aire condicionat la té. El mode eco pot aconseguir al voltant d'un 30% d'estalvi en el consum energètic: si el teu aire condicionat consumeix 1.000 kWh durant huit hores al dia, pagaries uns setanta-dos euros al mes. Si actives el mode eco, estalviaràs una tercera part i pagaràs uns cinquanta euros.
  • En dies molt calorosos, encén l'aire condicionat tan prompte com pugues en lloc d'esperar fins que la casa estiga molt calenta, perquè en aquest cas l’aparell hauria de treballar més.
  • Si tens aire condicionat per conductes o més d'una unitat, fes servir refrigeració per zones perquè el sistema funcione només en les àrees que estàs utilitzant. Si no és possible, mantín les portes tancades perquè l'aire circule només en les àrees on hi ha gent.
  • Les matinades solen ser fresques, així que programa el teu aire condicionat perquè s'apague mentre dorms.
  • Mantín la teua casa fresca i amb ombra perquè el teu aire condicionat no haja de treballar de més.
  • Col·loca un ventilador de sostre per a ajudar a moure l'aire fred.
  • Usa la funció de deshumidificador si la humitat és alta. L'aire es tornarà més agradable i pot ser que no necessites fer ús del mode refrigeració.
  • No orientes directament el flux d'aire fred cap a les persones. No resulta agradable i, a més, és perjudicial per a la salut. Els aparells normalment permeten regular l'orientació de les pales manualment, mitjançant el comandament a distància, tant en vertical com en horitzontal.
  • No obstruïsques la unitat exterior. Evita també tapar l'entrada i eixida d'aire dels splits, perquè no treballen en excés.
  • Para tenció als consums elèctrics i la càrrega del refrigerant. Si notes anomalies, avisa un professional perquè verifique el líquid de refrigeració. Les alteracions de pressió, les fugues o els defectes poden afectar l'eficàcia de l'aparell.
  • En els mesos en què no l’utilitzes o si ixes de casa durant diverses hores, apaga’l del tot per a evitar també el consum en repòs.

En darrer lloc, l'OCU recorda als usuaris que l'aire condicionat no substitueix la ventilació de la casa. Amb pandèmia o sense, el millor és ventilar la casa cada dia de manera natural, obrint les finestres amb freqüència, especialment durant les hores de menys calor. 

També et pot interessar

stats