La Comissió Europea prendrà mesures contra Hongria si no "corregeix" la seua llei homòfoba

Ursula von der Leyen adverteix que recorreran "als poders que li confereixen els tractats" sense perjuí de l'estat membre que incomplisca la legislació comunitària

Discurs de la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, en el Parlament Europeu, a Estrasburg, aquest dimecres
Discurs de la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, en el Parlament Europeu, a Estrasburg, aquest dimecres / Patrick Hertzog (Efe)

La presidenta de la Comissió Europea (CE), Ursula von der Leyen, ha assegurat aquest dimecres que "prendrà mesures" contra Hongria si aquest país no "corregeix" la seua polèmica llei contra l'homosexualitat.

"Si Hongria no la corregeix, la CE recorrerà als poders que li confereixen els tractats. Recorrerem a aquests instruments sense perjuí de l'estat membre que incomplisca la legislació comunitària", ha indicat Von der Leyen en un debat a l'Eurocambra.

Per la seua banda, la Comissió de Venècia, l'òrgan consultiu del Consell d'Europa en matèria constitucional, veu una "possible discriminació" en el nou dispositiu normatiu a Hongria que només permet l'adopció a les parelles heterosexuals casades i no reconeix la identitat dels transgènere.

El Consell d'Europa veu discriminatori que vete l'adopció

En una opinió feta pública aquest dimarts, la Comissió de Venècia afirma que la reforma constitucional que va entrar en vigor al desembre "no ha d'usar-se com una oportunitat per a derogar les lleis existents sobre la protecció de les persones que no són heterosexuals o per a esmenar aquestes lleis en contra seua".

El dispositiu legal d'Hongria estipula que només les parelles casades poden adoptar xiquets, encara que també contempla com a excepció la possibilitat que ho puguen fer persones solteres, a condició de tindre el vistiplau del ministre d'Assumptes Familiars. Sobre aquest punt, la Comissió de Venècia insta les autoritats a "establir criteris clars que limiten el nou poder discrecional del ministre". En concret, demana que es garantisca el principi de no discriminació, també per motius d'orientació sexual i identitat de gènere.

D'altra banda, insisteix que la impossibilitat constitucional de reconéixer legalment el gènere de les persones trans i intersexuals "és incompatible amb els estàndards internacionals de drets humans".

El Consell d'Europa demana la derogació de l'esmena que assenyala que "Hongria protegirà el dret dels xiquets a una identitat pròpia corresponent al seu sexe en nàixer" i igualment que es garantisca el dret de les persones transgènere a la seua identitat de gènere adquirida.

Quant a l'impacte de l'esmena constitucional sobre el sistema educatiu, la Comissió de Venècia alerta que "corre el risc d'amenaçar la llibertat acadèmica i afeblir la seua autonomia".

Hongria qualifica d'"antidemocràtiques" les crítiques

El govern hongarés va publicar aquest dimarts una resolució que qualifica de "greus" i "antidemocràtics" els atacs a una polèmica llei que prohibeix parlar d'homosexualitat a les escoles i en les emissions dels mitjans en horari infantil. El document explica que la llei busca defensar els menors i que reforça el dret dels pares a triar l'educació dels seus fills.

Líders europeus "han fet declaracions greus i antidemocràtiques en relació amb la llei de defensa de menors, amb la qual cosa han travessat una línia roja", s'indica en la resolució, signada pel primer ministre hongarés, Viktor Orbán.

La polèmica llei primer va ser redactada contra la pedofília, però poc abans de la votació li van afegir disposicions relacionades amb l'homosexualitat i va ser severament criticada per líders de la Unió Europea (UE).

La legislació prohibeix parlar a les escoles sobre homosexualitat i a més veta continguts sobre homosexualitat o canvi de sexe en espais mediàtics dirigits a menors. També prohibeix l'emissió d'anuncis de publicitat dirigits a menors que continguen algun aspecte sexual o homosexual.

Dèsset socis, entre ells Espanya, Alemanya, Itàlia i França, van escriure a Orbán una carta en la qual critiquen la llei i la qualifiquen de discriminatòria, i el primer ministre neerlandés, Mark Rutte, va arribar a mostrar la porta d'eixida d'Hongria de la UE.

També et pot interessar

stats