Comença la peregrinació anual a la Meca i Medina amb assistència reduïda

En lloc dels dos milions i mig de pelegrins que acudien de tot el planeta abans de la pandèmia, Riad només permet enguany a 60.000 residents i vacunats poder entrar a les dues ciutats més importants de l'islam

Els pelegrins resen fora de les seues tendes en l'àrea de Mina, durant la peregrinació anual a la Meca, Aràbia Saudita
Els pelegrins resen fora de les seues tendes a l'àrea de Mina, durant la peregrinació anual a la Meca, a l'Aràbia Saudita / Ahmed Yosri (Reuters)

Uns 60.000 fidels han començat la peregrinació anual a les ciutats saudites de la Meca i Medina sota un estricte control sanitari i de seguretat per la Covid-19, la segona vegada que aquest esdeveniment religiós se celebra enmig de la pandèmia. En lloc dels prop de dos milions i mig de pelegrins que acudien procedents de tot el planeta abans de la pandèmia, Riad només ha permés enguany a 60.000 residents al país i vacunats amb la pauta completa poder entrar a les dues ciutats més importants de l'islam.

El 2020, l'Aràbia Saudita només va permetre a 10.000 residents fer el hajj, un dels cinc pilars de l'islam, i obligatori per a cada musulmà amb unes condicions físiques i econòmiques que li ho permeten. L'èxit en l'organització de la peregrinació de l'any passat i la disponibilitat de la vacuna van animar el govern a augmentar el límit a 60.000.

Durant la primera jornada, el portaveu del Ministeri de Sanitat, Mohamed al Abdel, ha assegurat que no s'han registrat casos de Covid-19 entre els 60.000 fidels musulmans.

Control telemàtic dels pelegrins

Una altra dada important és l'avanç tecnològic i la digitalització del sistema que l'Aràbia Saudita aplica per a organitzar l'esdeveniment religiós anual i controlar el desplaçament de les masses en els llocs sagrats, i que permet realitzar els rituals amb el mínim contacte humà possible.

A més de la polsera i la targeta d'identitat electrònica, el Ministeri de Peregrinació ha desenvolupat nombroses aplicacions de mòbil que permeten a les autoritats controlar la ubicació i l'estat de salut de cadascun dels pelegrins.

Els pelegrins que mantenen la distància social realitzen la seua 'umrah' a la Gran Mesquita
Els pelegrins que mantenen la distància social realitzen la seua 'umrah' a la Gran Mesquita / Reuters

Les claus de la peregrinació

Vestits amb l'ihram, dues peces de tela blanca sense costura per als homes i una túnica llarga per a les dones, els fidels van començar a arribar divendres a quatre centres d'agrupació als afores de la Meca, des d'on van ser traslladats en xicotets grups als hotels pròxims a la Gran Mesquita.

El primer que fan a la ciutat santa és fer set voltes de benvinguda al voltant de la Kaba, l'edifici cúbic situat al centre de la Gran Mesquita, cobert de tela negra decorada amb versos de l'Alcorà, escrits amb fil daurat, i cap al qual els musulmans de tot el món dirigeixen les seues oracions cinc vegades al dia.

Els pelegrins són traslladats després a la vall de Mina, a uns sis quilòmetres de la Gran Mesquita, per a començar el hajj amb el ritual denominat al taruiya (la revelació), dedicat al recolliment, el res i la meditació. A Mina, els fidels passen el dia i la nit en tendes de campanya ignífugues i condicionades abans de pujar a la muntanya Arafat per a realitzar el principal ritual de l'esdeveniment, denominat waqfa o estada. Segons la tradició islàmica, Arafat és on Adam i Eva es van trobar per primera vegada en la Terra, i també és el lloc on el profeta Mahoma va fer el seu últim sermó, el del comiat, abans de la seua mort el 632 de la nostra era.

En la tercera jornada, i després dels resos en Arafat, els devots es dirigeixen a Muzdalifa, on dormen i reuneixen cudols per a lapidar l'endemà tres columnes que simbolitzen les temptacions del diable. Després es prepararan per al res del primer dia del començament de la festa del sacrifici (Aid al Adha), la principal festivitat de l'islam, en la qual segons la tradició els musulmans degollen corders, vaques i camells. El hajj s'estén fins al 23 de juliol, quan els pelegrins viatjaran a Medina, a uns 500 quilòmetres, per a visitar la mesquita del profeta Mahoma.

També et pot interessar

stats