Claudia Sheinbaum rep el testimoni de López Obrador i esdevé presidenta de Mèxic

“És temps de transformació i és temps de dones” ha afirmat la mandatària en un acte on no han estat presents ni Felip VI ni cap representant del govern espanyol

La presidenta de Mèxic Claudia Sheinbaum (c) acompanyada de presidenta de la Cambra de Diputats, Ifigenia Martínez (i) i el mandatari eixint, Andrés Manuel López Obrador
La presidenta de Mèxic Claudia Sheinbaum (c) acompanyada de la presidenta de la Cambra de Diputats, Ifigenia Martínez (i), i del mandatari eixint, Andrés Manuel López Obrador / EFE/José Méndez

Claudia Sheinbaum ja és oficialment la presidenta de Mèxic, que per primera vegada té una dona com a cap de l’executiu. Durant el seu discurs davant de quasi una vintena de mandataris internacionals i més d'un centenar de representants de països i organismes multilaterals, la presidenta ha afirmat que “el 2 de juny d'enguany, el poble de Mèxic, de manera democràtica i pacífica, va dir de manera forta i clara: és temps de transformació i és temps de dones”.

A la cerimònia no ha assistit cap representant oficial d’Espanya en protesta per la decisió de Mèxic de no convidar el rei Felip VI. Un fet que el ministre d'Afers Estrangers, José Manuel Albares, va qualificar “d’exclusió inacceptable” en un comunicat.

Malgrat que el rei, com a cap de l’Estat, sol encapçalar les delegacions espanyoles en les preses de possessió dels mandataris iberoamericans, les autoritats mexicanes decidiren que no volien la seua presència, una actitud que des de l’executiu espanyol no s’ha comprés.  

Al darrere de la decisió de Mèxic hi ha una controvèrsia que va desencadenar-se el 2019 després que l'aleshores president mexicà i predecessor directe de Sheinbaum, Andrés Manuel López Obrador, enviara una carta en què exigia disculpes pels abusos dels colons espanyols durant la conquista d'Amèrica. Un gest a què el govern de Pedro Sánchez va negar-se des del principi. “L'arribada, fa 500 anys, dels espanyols a les actuals terres mexicanes no pot jutjar-se des de consideracions contemporànies”, va assenyalar en un escrit en què deia rebutjar “amb tota fermesa” la missiva de López Obrador. El mandatari iberoamericà, de fet, s'ha queixat diverses vegades que no va rebre cap resposta i des d'aleshores les relacions diplomàtiques entre els dos països s'han refredat.

Malgrat la decisió del govern espanyol de no enviar cap representant oficial, sí que hi han estat presents els diputats Gerardo Pisarello, Jon Iñarritu i Javier Sánchez, de Sumar, EH Bildu i Podem, respectivament.

També et pot interessar

stats