La ciència demana un pacte global per protegir la Terra del fem espacial

Es tem que el creixement previst de la indústria dels satèl·lits puga inutilitzar grans parts de l’òrbita terrestre

233084350
Representació del fem espacial orbitant al voltant de la Terra / Shutterstock

El nombre de satèl·lits en òrbita augmentarà dels 9.000 actuals a més de 60.000 en 2023. I les estimacions apunten que ja hi ha més de cent bilions de peces sense rastrejar que viatgen al voltant del planeta. Ara, la comunitat científica s’han unit per sol·licitar una espenta mundial per a eliminar el fem espacial.

En un article publicat a la revista Science, personal investigador de diverses institucions demanen un acord jurídicament vinculant per a garantir que l’òrbita de la Terra no patisca danys irreparables per la futura expansió de la indústria espacial. Encara que la tecnologia de satèl·lits s’utilitza per a proporcionar una ampla varietat de beneficis socials i mediambientals, es tem que el creixement previst de la indústria puga inutilitzar grans parts de l’òrbita terrestre.

Mentre que reconeixen que diverses indústries i països estan ara centrant-se en la sostenibilitat dels satèl·lits, apunten que qualsevol acord hauria d’incloure mesures per a implantar la responsabilitat dels productors i usuaris sobre els satèl·lits i deixalles des del moment del llançament.

Les veus expertes també creuen que, llevat que es prenguen mesures immediatament, grans parts de l'entorn del nostre planeta corren el risc de patir la mateixa sort que l'alta mar, on una "governança insubstancial" ha donat lloc a la sobrepesca, la destrucció d'hàbitats, l'exploració minera en aigües profundes i la contaminació per plàstics.

Kimberley Miner, del laboratori de propulsió a raig de la NASA, declara que "minimitzar la contaminació de l'òrbita terrestre baixa permetrà continuar l'exploració espacial, la continuïtat dels satèl·lits i el creixement de la tecnologia espacial que canvia vides".

També et pot interessar

stats