Borrell urgeix a accelerar els lliuraments d’armament a Ucraïna

Així mateix, confia resoldre el bloqueig per a aprovar més diners del Fons de la Pau per a enviar-hi més material

L'Alt Representant de la UE per a Política Exterior i Seguretat Comuna, Josep Borrell
L'Alt Representant de la UE per a Política Exterior i Seguretat Comuna, Josep Borrell / Europa Press

L'alt representant de la Unió Europea (UE) d'Afers Exteriors, Josep Borrell, ha instat aquest dilluns els Vint-i-set a accelerar el lliurament d'armes i munició a Ucraïna, i ha confiat que puguen resoldre prompte el bloqueig d'Hongria a un nou desemborsament de 500 milions d'euros per a cofinançar armament per a Kíiv. “L'èxit de la defensa d'Ucraïna no depén només de la valentia dels seus soldats i el seu poble sinó també del ritme del lliurament d'armes i municions”, ha assegurat en una roda de premsa al final d'un Consell d'Exteriors.

Per això, ha instat a continuar, incrementar i expandir el suport militar de la UE, també en l'àmbit de la defensa aèria i ha assegurat que és “crucial” el treball posat en marxa per a subministrar armes, munició i míssils perquè Ucraïna puga “defensar el seu territori i sobirania”. Així mateix, ha asseverat que cada retard "es mesura en vides humanes". S'espera que Ucraïna llance prompte la contraofensiva contra les forces d'ocupació russes.

Borrell ha celebrat que el G7, en la cimera recent, decidira preparar el terreny per a proporcionar a Ucraïna els caces que necessita, donant llum verda a la formació de pilots ucraïnesos, raó per la qual confia que Kíiv puga disposar “prompte” d'avions de combat F16. Però, per la seua banda, el ministre espanyol d'Afers Estrangers, José Manuel Albares ha comentat en una roda de premsa que “no hi ha hagut un debat sobre una mena d'armament, molt menys sobre avions”.

Pel que fa a la missió de la UE per a entrenar a soldats ucraïnesos, Borrell ha anunciat que 15.000 ja han completat la formació i que espera que uns tants ho facen per a finals d'any. Però en la reunió d’aquest dilluns, no s’ha pogut aprovar el desemborsament d'un nou tram de 500 milions d'euros procedents del Fons Europeu de Suport a la Pau —del qual 3.600 milions ja han sigut assignats a Ucraïna— per a cofinançar l'enviament d'armes a Kíiv. Hongria bloqueja aquesta mesura mentre Ucraïna mantinga en la seua llista dels patrocinadors internacionals de la guerra al major banc magiar, l'OTP.

En aquest sentit, l'alt representant europeu d'Afers Exteriors ha advocat per dialogar sobre aquest assumpte de forma multilateral entre els estats membres o bilateral entre Hongria i Ucraïna, i per “fer tots els possibles per a mantindre aquest paquet d'ajuda militar”.

Castigar l’elusió de sancions

Els ministres també han abordat el pròxim paquet de sancions contra Rússia, l'onzé, centrat a penalitzar les empreses de països tercers que ajuden les russes a esquivar les mesures restrictives europees, especialment amb la venda de productes d'ús dual, civil i militar.

La decisió del G7 d'imposar noves sancions en aquest sentit, condicionarà els treballs en el si de la UE que, de moment, han trobat resistència de diversos estats membres a proposar assenyalar a països tercers les empreses dels quals incorren en aqueix comportament. La intenció és tindre apunt aquest nou paquet per a la cimera dels líders dels Vint-i-set que celebraran a la fi de juny.

També et pot interessar

stats