Els bombardejos israelians eleven a 170 les morts a Gaza

Reporters sense Fronteres denunica l'atac de l'exèrcit a la torre Al-Jalaa, que acull les oficines d'Al-Jazeera i Associated Press

Una dona camina entre les runes que queden després d'un bombardeig israelià amb un nadó als braços
Una dona camina entre les runes que queden després d'un bombardeig israelià amb un nadó als braços / Mohammed Salem (Reuters)

Aquesta matinada Israel ha bombardejat Gaza com a part de l'ofensiva militar que va iniciar fa set dies contra Palestina. El darrer atac de l'exèrcit israelià ha elevat a 170 les persones mortes a la franja palestina la darrera setmana, entre les quals 47 són menors, segons ha informat el ministeri de Sanitat del país.

Els 50 bombardejos en menys de 15 minuts van incloure la residència militar del moviment islamista Hamas, Yahya Sinwar, que va ser destruïda quan aquest no hi era.

Testimonis presencials han assegurat que cinc edificis han rebut impactes sense cap avís previ i això ha causat la mort de cinc civils, tres d'ells menors.

La torre Al-Jalaa, que acull les oficines d'Associated Press i Al-Jazeera, bombardejada per l'exèrcit israelià
La torre Al-Jalaa, que acull les oficines d'Associated Press i Al-Jazeera, bombardejada per l'exèrcit israelià / Mohammed Saber (Efe)

"No es bombardegen llibertats fonamentals"

Reporters sense Fronteres i la Unió de Periodistes han denunciat l'atac de l'exèrcit a la torre Al-Jalaa, que acull les oficines de l'agència de notícies Associated Press i el mitjà Al-Jazeera, que consideren un bombardeig a "les llibertats fonamentals" i un "crim de guerra". Tel-Aviv ha comunicat que a l'edifici operava el servei d'intel·ligència Hamas, però va donar una hora d'avís per a abandonar la torre, en què hi ha 60 residències particulars.

Durant el Dia de la Nakba ('catàstrofe'), que han commemorat aquest dissabte, la solidaritat de la comunitat internacional amb el poble palestí s'ha cristal·litzat en forma de protesta contra "l'estat apartheid" israelià. El 15 de maig de 1948 abandonava Palestina l'últim soldat britànic i David Ben-Gurion proclamava l'estat d'Israel. Després, centenars de milers de palestins hagueren d'abandonar les terres i les cases dels avantpassats en un èxode que encara continua.

Aquesta nit, el primer ministre israelià Benjamin Netanyahu ha rebutjat l'alto el foc i ha defensat la intervenció de l'exèrcit israelià en els bombardejos contra la població palestina.

Amb motiu del Dia de la Nakba el president estatunidenc, Joe Biden, ha mantingut una conversa telefònica amb el president palestí, Mahmud Abbas, per a intentar desescalar la situació. Biden ha donat suport al "dret d'Israel a defensar-se" alhora que s'ha oposat al desallotjament de la població palestina del Jerusalem est ocupat.

El líder dels EUA ha expressat el seu compromís amb la solució dels dos estats, tècnicament inviable.

Veus progressistes del Partit Demòcrata dels EUA han mostrat el seu rebuig a l'escalada de violència per part d'Israel, entre altres les congressistes Alexandria Ocasio-Cortez i Ilhan Oman que ha considerat el posicionament del seu país "fastigós i immoral".

També et pot interessar

stats