Bolsonaro evita admetre la derrota davant Lula da Silva i es limita a dir que "acatarà la Constitució"

Així s'ha pronunciat en la seua primera intervenció pública després de perdre les eleccions

Bolsonaro, aquest dimarts
Bolsonaro, aquest dimarts / Reuters
À Punt NTC
À Punt NTC @apuntnoticies
01 de novembre 2022 - 20:44 Actualitzat: 01 de novembre 2022 - 21:36

El president brasiler, Jair Bolsonaro, ha parlat aquest dimarts per primera vegada públicament després de ser derrotat per Lula da Silva a les eleccions presidencials de diumenge. I ho ha fet sense admetre obertament la victòria del seu oponent. S'ha limitat a dir que "continuarà sent fidel a la Constitució".

Bolsonaro guardava silenci des que va ser derrotat en les eleccions de diumenge per l’exmandatari Luiz Inácio Lula da Silva, que va guanyar les eleccions presidencials del Brasil per un estretíssim resultat: va rebre el 50,9% dels vots mentre que Bolsonaro va obtindre un 49,1% dels suports, una diferència molt més curta del que pronosticaven les enquestes.

Durant la seua intervenció, curta i sense preguntes, Bolsonaro no ha mencionat Lula da Silva.  En un pronunciament a la seua residència oficial, Bolsonaro no va fer al·lusió al resultat, no ha reconegut la seua derrota ni ha cantat victòria, ni tampoc ha felicitat el líder progressista, ja proclamat com a president electe.

Sí que ha agraït els 58 milions d'electors que el van votar diumenge passat i va expressar l'"honor" que significa "ser el líder" d'aquestes persones que, com ell, defensen els valors conservadors que estan impresos en el seu lema: "Déu, pàtria i família".

"La dreta va sorgir de debò en aquest país", ha dit envoltat per ministres i parlamentaris del seu equip. Bolsonaro sí que ha explicat que els bloquejos de camioners en diverses carreteres del país són fruit de la "indignació" i "el sentiment d'injustícia" per la seua derrota en les eleccions presidencials del diumenge.

El ministre de la Presidència sí que admet que Lula és el president electe

Després de la declaració de Bolsonaro, el ministre de la Presidència, Ciro Nogueira, qui és responsable en el govern pel procés de transició, sí que s'ha referit a Lula com a "president electe".

"Sobre la base de la llei, iniciarem el procés de transició", ha indicat Nogueira, amb la qual cosa va posar fi als dubtes que encara hui conreava el líder de la ultradreta en el seu pronunciament.

Per la seua banda, els EUA ha instat a "escoltar i respectar" la veu del poble brasiler. El president dels Estats Units, Joe Biden, va reconéixer ràpidament la victòria de Lula, en qui va parlar dilluns. I davant dels bloquejos en carreteres del Brasil per part de seguidors de Bolsonaro que no accepten la seua derrota, el portaveu de la diplomàcia estatunidenca ha instat "totes les parts a exercir de manera pacífica els seus drets, inclòs el de protesta".

També et pot interessar

stats