Biden planta cara a la Xina i Rússia
L'administració demòcrata tensa les relacions acusant la Xina d'amenaçar l'orde mundial i Putin, d'assassí.
Els Estats Units marca distàncies amb les potències rivals. En 24 hores l'administració estatunidenca ha fet enfadar la Xina i el president nord-americà Joe Biden ha solsit els ponts bastits amb Rússia, en qualificar "d'assassí" el seu homòleg rus Vladímir Putin.
La reunió entre les delegacions de la Xina i els EUA a Alaska, la primera cimera bilateral de l'administració Biden en persona amb els asiàtics, ha acabat amb un encreuament de retrets. Pequín ha denunciat les que considera "acusacions inacceptables" de Washington i que la reunió s'ha produït en un clima que "ni és hospitalari ni s'ha ajustat a l'etiqueta diplomàtica".
La trobada venia precedida per l'anunci de noves sancions contra la Xina per la repressió de les llibertats polítiques a Hong Kong. Una ferida en la qual ha furgat el secretari d'Estat dels EUA, Antony Blinken, que també ha criticat la situació de les minories al país. "Esperem que als Estats Units li vaja millor en matèria de drets humans", li ha respost la delegació xinesa, que ha fet menció de la crisi amb la comunitat negra i el moviment Black Lives Matter.
La reunió havia començat malament, amb Blinken acusant la Xina d'"amenaçar l'orde mundial" i constatant que els EUA volen posar fre a les pràctiques xineses perquè "tindre força no és el mateix que tindre raó". "No creiem en les invasions amb l'ús de la força, el derrocament d'altres règims i les massacres de persones d'altres països", ha contestat el ministre d'Afers Estrangers xinés, Yang Jiechi, que ha criticat "la interferència dels EUA en els assumptes interns" del país.
El xoc manté el deteriorament de les relacions entre les dues potències, que es va magnificar durant el mandat de l'expresident Donald Trump, amb enfrontaments recurrents en l'àmbit comercial, tecnològic i diplomàtic.
A un pas del trencament de relacions amb Rússia
Amb tot, la Xina es troba en un esglaó d'entesa per damunt de Rússia, amb què l'administració estatunidenca ha tensat la corda al màxim en les últimes hores. Moscú ha cridat a consultes l'ambaixador a Washington, el pas previ al trencament de les relacions, després que Joe Biden qualificara el president rus, Vladímir Putin, d'assassí en una entrevista a la televisió, i assegurara que ho pagarà per entremetre's en els processos electorals. Afirmacions que es produeixen després que les agències d'intel·ligència dels EUA hagen constatat evidències del presumpte intent d'interferència de Rússia i l'Iran en les eleccions presidencials de novembre de 2020, a favor de Trump.
Hores després, Biden anunciava noves sancions contra Rússia per l'ús d'armes químiques contra els dissidents, esmentant el d'enverinament del líder opositor Alexéi Navalni. Aquestes suposen el bloqueig de l'exportació de productes químics que puguen ser emprats per a fabricar aquestes armes.
Putin ha respost amb calma les acusacions i li ha desitjat "bona salut" a Biden, que té 78 anys, a més d'advertir-li que els Estats Units no està lluny de la imatge que projecta sobre Rússia. "Quan valorem altres estats és com si ens miràrem a l'espill. Sempre ens veiem a nosaltres mateixos", ha dit Putin.
El Kremlin ha qualificat de "molt dolentes" les relacions amb els EUA, però ha deixat clar que la Casa Blanca, vulga o no, haurà de tindre en compte els interessos de Rússia.