Biden anunciarà a Jerusalem més de 315 milions de dòlars d'ajuda per als palestins

La majoria dels anuncis del president dels Estats Units tindran caràcter econòmic i no hi haurà cap proposta concreta per a reactivar el procés de pau entre palestins i israelians

El presidente dels EUA, Joe Biden, el presidente israelí, Isaac Herzog, y el primer ministro israelí, Yair Lapid, visitan el estadio Teddy, a Jerusalén
El president dels EUA, Joe Biden, el president israelià, Isaac Herzog, i el primer ministre israelià, Yair Lapid, visiten l'estadi Teddy, a Jerusalem / Evelyn Hockstein (Reuters)

El president dels Estats Units, Joe Biden, anunciarà aquest divendres més de 315 milions de dòlars d'ajuda per al poble palestí que es destinaran principalment a la xarxa d'hospitals de Jerusalem Est ocupat i a l'Agència de l'ONU per als Refugiats Palestins (UNRWA).

La majoria dels anuncis de Biden tindran caràcter econòmic i no hi haurà cap proposta concreta per a reactivar el procés de pau entre palestins i israelians, segons ha avançat a la premsa un alt funcionari estatunidenc.

Biden iniciarà la jornada amb una visita a l'hospital Augusta Victoria a Jerusalem Est ocupat, on anunciarà una ajuda de cent milions per a l'anomenada Xarxa d'Hospitals de Jerusalem Est.

Aquesta xarxa està formada per sis centres sanitaris i anualment presta serveis essencials com a vigilància intensiva per a nounats, oftalmologia i oncologia a 50.000 palestins que viuen a Jerusalem Est, Cisjordània i la Franja de Gaza. No obstant això, l'ajuda de cent milions de dòlars que esmentarà Biden no l'ha aprovada encara el Congrés.

D'altra banda, Biden anunciarà 201 milions de dòlars per als programes que la UNRWA té a Gaza, Cisjordània, Líban, Jordània i Síria. Des que va arribar al poder el gener de 2021 el mandatari ha entregat a aquesta agència més de 618 milions de dòlars.

El seu antecessor, Donald Trump (2017-2021), va frenar l'ajuda a la UNRWA i va fer grans concessions a Israel, la qual cosa va provocar que les autoritats palestines tallara llaços amb Washington.

Reunió a Betlem amb el líder de l'Autoritat Nacional Palestina

En contrast, Biden té previst viatjar a la ciutat cisjordana de Betlem per a reunir-se amb el líder de l'Autoritat Nacional Palestina (ANP), Mahmud Abbas, a qui reiterarà el seu compromís amb la solució de dos estats per a la fi del conflicte palestinoisraelià.

El president estatunidenc també anunciarà dues subvencions, una per valor de 5 milions i una altra per 2,1 milions de dòlars, per a donar suport a intercanvis i programes educatius.

Durant la visita, Biden també té previst anunciar "passos immediats", perquè Cisjordània i Gaza puguen accedir a la tecnologia 4G en telèfons mòbils.

Abans de la visita de Biden, Israel ja va anunciar diverses mesures en favor de la població palestina. En concret, Israel va aprovar 1.500 nous permisos de treball per a palestins de la bloquejada Franja de Gaza, la qual cosa elevarà la xifra total a 15.500.

Les mesures també van incloure la regularització de 5.500 palestins residents a Cisjordània ocupada que es trobaven indocumentats i que ara podran sol·licitar permisos de treball a Israel –que controla les fronteres d'aquest territori– i circular amb més

facilitat.

També et pot interessar

stats