Clamor internacional per una investigació a fons sobre la mort de la periodista d'Al-Jazeera a Cisjordània

L'exèrcit d'Israel corregeix el primer ministre, que assenyalava els milicians palestins, i posa un coronel a investigar-ne l'autoria

Els companys de Shireen Abu Akleh ploren la reportera a les oficines d'Al Yazeera a Ramallah
Els companys de Shireen Abu Akleh ploren la reportera a les oficines d'Al-Jazeera a Ramallah / Imad Creidi (Reuters)

El palau de la Mukata, seu de l'Autoritat Nacional Palestina, acull aquest dijous el funeral per la periodista d'Al-Jazeera Shireen Abu Akleh, enmig del clamor internacional que demana una investigació a fons sobre la seua mort. L'allau de peticions en les últimes hores inclou l'ONU, els Estats Units, la Unió Europea o la Unesco.

La palestina Abu Akleh, una referència a la regió, va morir d'un tir al cap, i el periodista que l'acompanyava Ali Samudi va rebre un tir per l'esquena mentre cobrien, clarament identificats com a informadors, una batuda israeliana en el camp de refugiats de Jenin, al nord de la Cisjordània ocupada.

L'Autoritat Nacional Palestina, la direcció d'Al-Jazeera a Qatar i la Mitja Lluna Roja han responsabilitzat els soldats israelians de la mort de la coneguda periodista. El periodista ferit ha apuntat en el mateix sentit, advertint que els van disparar en una zona en què no hi havia enfrontaments amb milicians palestins.

Israel ha corregit la versió inicial, en què advertia "indicis del fet que va morir per foc palestí", segons van avançar el primer ministre Naftali Bennett i el responsable d'Afers Estrangers. Hores després el cap de l'Estat Major israelià, Avi Kohavi, matisava que encara no era possible determinar-ne l'autoria i prometia destinar un equip especial liderat per un coronel de l'exercitat per a aclarir-la.

L'ambaixador palestí en l'ONU s'ha afanyat a rebutjar aquesta investigació i ha demanat a les Nacions Unides una altra d'independent perquè "els criminals no poden investigar-se a si mateixos". De moment, el cap de les Nacions Unides, Antonio Guterres s'ha limitat a condemnar la mort de periodistes sense anunciar cap acció, i centrant l'exigència que les autoritats siguen "transparents". Per contra la UE s'ha adherit a la petició que experts independents en determinen l'autoria. Els EUA han elevat el to habitual en la relació amb Israel per a exigir-los una investigació "immediata i exhaustiva" sobre la mort de la informadora, que també tenia la nacionalitat estatunidenca.

Enmig de l'encreuament d'acusacions i declaracions dels actors internacionals, una multitudinària comitiva fúnebre acompanya el cadàver de la periodista Shireen Abu Akleh, de 51 anys, entre banderes palestines en una improvisada peregrinació pels carrers de Ramallah, després de cerimònies improvisades a Jenin i Nablus.

La imatge de la reportera a la seu central d'Al-Jazeera a Doha (Qatar)
La imatge de la reportera a la seu central d'Al-Jazeera a Doha (Qatar) / Imad Creedi (Reuters)

També et pot interessar

stats