Arranca el juí pels atemptats a Brussel·les de 2016

El país s'enfronta a un macroprocés sense precedents quasi set anys després de la pitjor matança terrorista, amb 32 morts i més de 300 ferits

Sala en què es jutjaran els atemptats de Brussel·les del 2016
Sala en què es jutjaran els atemptats de Brussel·les del 2016 / Stephanie Lecocq (Efe)

El Tribunal Penal de Brussel·les inicia aquest dilluns les audiències del juí pels atemptats comesos el 22 de març de 2016 a la capital belga. És el procés judicial més gran celebrat a Bèlgica pel pitjor atac terrorista, un doble crim suïcida perpetrat pel gihadisme en el principal aeroport de Brussel·les i una estació de metro que va causar 32 morts i centenars de ferits. La primera sessió del juí verificarà la identitat de totes les parts implicades i els donarà els aclariments necessaris.

Les vistes arranquen amb quasi dos mesos de retard sobre la data prevista inicialment, el 10 d'octubre passat, quan la defensa dels acusats va demanar que es canviaren les cabines individuals envidrades previstes per una col·lectiva per tal de facilitar la comunicació amb els defensats. Una petició que el tribunal va acceptar.

Un altre escull d'aquest megaprocés va ser l'elecció del jurat, integrat per dotze membres i 24 suplents que foren triats finalment la setmana passada entre mil candidats preseleccionats a l'atzar. Més de 500 van presentar diferents raons mèdiques o familiars per a ser declarats exempts d'aquest deure cívic a Bèlgica i quasi 200 no s'hi van presentar.

Entre els deu acusats que són jutjats per la matança figuren Salah Abdeslam, l'únic supervivent dels atemptats de París que el 13 de novembre de 2015 provocaren la mort de 130 persones, i Mohamed Abrini i Osama Krayem. Els tres formaven part dels dos comandos dels atemptats de Brussel·les, però van renunciar en l'últim minut a immolar-se.

Fins a sis dels processats (Salah Abdeslam, Mohamed Abrini, Sofien Ayari, Osama Krayem, Ali El Haddad Asufi i Osama Atar) ja han sigut condemnats a dures penes pels atacs perpetrats per la mateixa cèl·lula del grup terrorista Estat Islàmic a la capital francesa. Osama Atar està desaparegut i es creu que va morir a Síria.

Les audiències, que es prolongaran entre sis i nou mesos, se celebren en els edificis que fins a 2018 albergaven la seu de l'OTAN. Rehabilitar-los per a posar-los a punt ha costat uns 9,8 milions d'euros.

A partir d'aquest dimarts intervé en el juí el ministeri públic, integrat per dos fiscals federals, per a llegir l'acusació. El document consta d'unes 500 pàgines, en les quals es recorden els fets, els primers elements de la investigació, les labors posteriors de recerca, la identificació i detenció dels imputats, les audiències i finalment els resultats de les actuacions pericials. S'espera que la lectura s'estenga fins al dijous. La setmana següent prendran la paraula els advocats defensors. Els interrogatoris als acusats estan programats a partir del 19 de desembre.

El 22 de març de 2016 l'autoproclamat Estat Islàmic va provocar fins a tres explosions en l'aeroport de Zaventem, pròxim a Brussel·les, i l'estació de metro de Maalbeek, a escassos 200 metres de la seu de la Comissió Europea. Els atacs deixaren 35 víctimes mortals (inclosos tres dels terroristes) i més de 300 ferits.

També et pot interessar

stats