Almenys dotze morts en un nou atac israelià contra un hospital de Gaza

Hamàs acusa Israel de disparar amb tancs contra el centre hospitalari indonesi, al nord de la Franja, en la ressaca de l'operació militar a Al-Shifa, que ha desmantellat el major complex sanitari de Gaza

Un tanc israelià patrulla en la ciutat de Gaza
Un tanc israelià patrulla a la ciutat de Gaza / Exèrcit d'Israel via Reuters

Almenys dotze persones han mort en un nou atac israelià contra un altre centre sanitari de la Franja de Gaza, l'Hospital d'Indonèsia de Jabalia, al nord del territori i controlada per Hamàs. El Ministeri de Sanitat assegura que els tancs han disparat contra l'edifici, que han matat pacients i personal mèdic i han causat una xifra indeterminada de ferits.

Israel ha atacat diversos hospitals de la Franja en les últimes setmanes, amb l'argument que amagaven milicians i bases de Hamàs. L'operació més significativa va tindre lloc a Al-Shifa, el complex hospitalari més gran de Gaza, que van prendre els soldats de Tel-Aviv després de dies d'assetjament i en què moriren desenes de pacients, inclosos nounats, per la falta de medicines, aigua i combustible.

Soldats israelians patrullen entre enderrocs pels carrers de la ciutat de Gaza
Soldats israelians patrullen entre enderrocs pels carrers de la ciutat de Gaza / Exèrcit d'Israel via Reuters

La Mitja Lluna Roja va evacuar el cap de setmana les 3.000 persones que s'hi allotjaven, entre refugiats i pacients, i ha traslladat cap a Egipte els 31 bebés prematurs que depenien d'un subministrament estable d'electricitat a les incubadores per a sobreviure. Tanmateix, alguns ferits més greus es desplaçaren a l'Hospital d'Indonèsia, pel risc que no superaren un trasllat més llarg. El mateix, precisament, que ara hauria sigut atacat.

El relat israelià sobre l'atac de Hamàs en el festival de música, en dubte

Israel al·lega que Hamàs tenia en el subsol d'Al-Shifa el principal centre de comandament i ha presentat proves per a avalar aquesta tesi, com la troballa d'un túnel subterrani fortificat o vídeos que mostrarien el trasllat de segrestats i l'assassinat d'una soldada captiva al centre. Una investigació del diari israelí Haaretz està alçant dubtes sobre la credibilitat del govern de Tel-Aviv. La publicació va desvelar que els milicians de Hamàs que entraren en territori israelià ignoraven l'existència del festival en què es va produir la massacre del 7 d'octubre i va atribuir la mort d'alguns joves als tirs d'helicòpters israelians. En una roda de premsa a Beirut, líders de Hamàs atribuïren a l'aviació israeliana la mort de la major part de les 360 persones que assistiren al festival, que està en l'origen de l'escalada bèl·lica.

La del festival de música és la matança atribuïda a Hamàs aquell dia, quan milícies islamistes van arrasar una vintena de quibuts i comunitats pròximes a la Franja, mataren més de 1.200 persones i en segrestaren unes 240. El govern de la Franja ha quantificat en 13.000 les persones mortes pels bombardejos de represàlia d'Israel, 5.500 d'ells menors. El govern de Gaza assegura que 6.000 persones continuen desaparegudes davall de les runes causades pels bombardejos. Mentrestant, al Pròxim Orient, les parts negocien a través de mediadors un alto el foc de cinc dies a canvi de l'alliberament d'ostatges.

Amnistia Internacional, ha denunciat nous indicis de crims de guerra perpetrats per Israel per la mort de 46 civils en atacs contra una església i un habitatge de Gaza, yi ha demanat el Tribunal Penal Internacional que accelere la seua investigació sobre crims de guerra que va obrir en 2021 contra el govern de Tel-Aviv.

35 espanyols més abandonen la Franja

En les pròximes hores està previst que 35 espanyols, setze d'ells menors, abandonen la Franja, pel pas de Rafah. Completaran el contingent de 180 persones amb doble ciutadania i els seus familiars que estan inscrits en la llista d'evacuacions del govern espanyol. Un total de 139 persones ja han sigut traslladades a Espanya des que van començar el procés, que coordinada l'Ambaixada d'Espanya al Caire.

Un vaixell de càrrega segrestat al mar Roig

En les últimes hores l'atenció informativa sobre el conflicte també s'ha traslladat al mar Roig. Rebels del Iemen, aliats de l'Iran, han segrestat un vaixell de càrrega per la invasió israeliana de Gaza. Tel-Aviv no ha aclarit si és de la seua bandera o si hi ha israelians a bord.

També et pot interessar

stats