De l'infern de Gaza a la pau de València: "La meua ciutat, Beit Hanoun, ha quedat totalment destruïda"

L'espanyola Salsabeel Hamdan, el marit i el fill van eixir dilluns pel pas de Rafah i esperen al Caire l'avió que els reunirà amb la família a la capital del Túria

L'espanyola  Salsabeel Hamdan i el marit Taher i el fill Yasin, a l'hotel d'Egipte on esperen l'evacuació cap a València
L'espanyola Salsabeel Hamdan i el marit Taher i el fill Yasin, a l'hotel d'Egipte on esperen l'evacuació cap a València / Isaac J. Martín (Efe)

74 espanyols van eixir de Gaza aquest dimarts pel pas de Rafah i estan ja a Egipte. Se sumen als 40, amb ciutadania espanyola o doble nacionalitat, que el dia anterior aconseguiren passar la frontera. Queden cent més pendents en el llistat del govern espanyol, que estima en 200 persones les que podran abandonar la Franja.

En el primer contingent estava Salsabeel Hamdan, de 28 anys, el marit i el fill, un menut d'any i mig. Tots tres esperen a un hotel del Caire les instruccions per a poder desplaçar-se a Espanya. Viatjaran a València, on Hamdan té els germans. "Esperem que s'acabe la guerra i que puguem fer una nova vida, siga ací o allí, i així podríem acabar els nostres estudis", ha manifestat Salsabeel en una entrevista a l'agència Efe. Ella és fisioterapeuta i està acabant el doctorat; el marit, corresponsal esportiu de la ràdio Al-Shabab de Gaza, càmera de televisió i fan de la selecció espanyola de futbol, com manifesta amb un somriure i revela la seua samarreta.

Vint dies d'espera a pa i aigua

La família va eixir de la localitat de Beit Hanoun, una urbs de 60.000 habitants al nord-est de la Franja, en el seté dia de la guerra, quan reberen un missatge de l'ambaixada espanyola que els instava a desplaçar-se al pas de Rafah. Asseguren haver deixat arrere una ciutat "totalment destruïda". L'eixida de la Franja va endarrerir-se i des de llavors, més de vint dies, ha estat a la frontera a l'espera de poder creuar, alimentant-se majoritàriament amb pa i "aigua que no sabien d'on venia".

"Aquesta és la guerra més difícil, l'eixida ha sigut molt difícil, van aconseguir traure'ns després de 36 dies. Era difícil per al consolat d'Espanya i per a nosaltres. De fet, algunes famílies ni van poder arribar a Rafah", lamenta la dona.

Salsabeel va viure 15 anys a Espanya, on els pares van fer el doctorat, i des de 2011 ha anat anant i venint fins que es va casar a Gaza en 2020 amb Taher. La família espera ara des del Caire que arriben la resta dels evacuats hispanopalestins abans de poder prendre l'avió que els portarà a Espanya, previsiblement d'ací a dos o tres dies, encara que la data encara no s'ha confirmat.

També et pot interessar

stats