Les tropes d'Israel entren a l'Hospital Al-Shifa, el més gran de la Franja

L'Exèrcit assegura haver desplegat una "operació precisa i selectiva" contra Hamàs en una àrea específica de l'hospital que alberga 9.000 persones i on aquest dimarts van morir 40

El complex hospitalari d'Al-Shifa, en una imatge recent / À Punt NTC

Els tancs i les tropes israelianes el tenien assetjat. Les reserves de medicaments, menjar i aigua estaven pràcticament esgotades. Feia dies que s'havia quedat sense electricitat. Les bombes ja havien causat una desena de morts a la porta d'urgències i havien danyat alguns edificis del complex. Ningú no podia accedir-hi ni eixir-ne. Ja només faltava que els soldats entraren al recinte, i això ha passat cap a les 6:00 hores d'aquest dimarts. La infanteria israeliana ha travessat la porta de l'Hospital Al-Shifa, el més gran de la Franja de Gaza, en la seua operació contra Hamàs. Assegura que el grup islamista té la principal base d'operacions i un magatzem d'armes dins del recinte. De moment, han entrat a l'edifici de cures intensives i al d'emergències i cirurgies. El complex alberga vora 9.000 persones entre desplaçats, personal mèdic i pacients. Entre ells, 30 bebés prematurs que sobreviuen fora de les incubadores als talls d'energia, causa de la mort d'altres sis nounats.

Tropes d'infanteria d'Israel prenen posicions a la ciutat de Gaza
Tropes d'infanteria d'Israel prenen posicions a la ciutat de Gaza / Exèrcit d'Israel (Reuters)

En la matinada, l'exèrcit d'Israel va informar que duria a terme una operació precisa i selectiva contra Hamàs en una "àrea específica" de l'hospital, amb l'objectiu de derrotar el grup islamista i rescatar-ne els ostatges. Hamàs acusa les tropes israelianes de disparar en l'interior de l'hospital després d'haver-lo assetjat feia dies i de bombardejar més de cinc edificis del complex, i va disparar foc i projectils contra els ferits, els desplaçats i els equips mèdics presents. L'exèrcit assegura que va donar un termini de 12 hores als milicians palestins per a cessar totes les activitats militars dins de l'hospital, "però desafortunadament van fer-ne cas omís".

Malgrat que ja el bombardejaren la setmana passada i feia dies que estava assetjat, aquesta és la primera volta des que va començar la guerra entre Israel i Hamàs que l'exèrcit israelià assalta un hospital. Els comandos de Tel-Aviv escorcollen sales i habitacions, i segons diversos testimonis s'emporten qualsevol home entre 16 i 40 anys que no siga sanitari ni ferit. El personal desconnecta els malalts de les unitats de cures intensives, que han quedat inoperatives, per a dur-los a estances més segures. Però no és suficient per a garantir la salut de tots. De moment han perdut 3 nadons, però asseguren que si continuen així en perdran més.

El director d'hospitals de la Franja assegura que els soldats escorcollen el seu equip, civils, i fins i tot els ferits. A alguns d'ells els han despullat i tractat de manera vexatòria.

Atac de les tropes israelianes a l'hospital d'Al-Shifa
Atac de les tropes israelianes a l'hospital d'Al-Shifa / À Punt NTC

Com es pot veure en la imatge, les tropes israelianes rodegen completament el complex. A les 6:00 hores han començat l'assalt i han entrat ja a l'edifici de cures intensives i al d'emergències i cirurgies. A més, la setmana passada bombardejaren la rodalia de les instal·lacions, on es refugien milers de persones, i també l'edifici de maternitat.

40 morts dimarts i una fossa comuna

L'operació militar continua activa. En paral·lel, les forces de defensa israelianes asseguren haver completat amb èxit el trasllat d'incubadores, aliments per a bebés i subministrament mèdic al recinte, tal com vam anticipar que farien en la jornada anterior. El ministeri de Sanitat de Gaza ha informat de la mort de 40 pacients a l'hospital aquest dimarts, però no especifica les causes. En les últimes hores havia informat d'una xifra similar de víctimes per la falta d'electricitat i medicines i queviures. L'acumulació de cadàvers i la impossibilitat de soterrar-los pels combats ha obligat el centre a excavar en el terra una fossa comuna.

Dimarts, l'Organització Mundial de la Salut va advertir que tots els hospitals del nord de la Franja de Gaza, on es troba la principal infraestructura sanitària de l'enclavament, havien deixat de funcionar, amb l'única excepció de l'Hospital Al-Ahli.

Hamàs, responsable de la matança de 1.400 civils israelians i del segrest de 240 en la incursió terrestre a Israel el 7 d'octubre, acusa Tel-Aviv de cometre "un crim de guerra, un crim moral i un crim contra la humanitat" per l'assalt a Al-Shifa.

Aquest dilluns, els combats es traslladaren a les portes de l'Hospital Al-Quds, el segon més gran de Gaza, que va deixar de funcionar un dia abans, però encara alberga pacients, metges i desplaçats que ja no tenen aigua, menjar ni electricitat. Tel-Aviv assegura que les seues tropes van ser atacades per "un esquadró terrorista amagat entre un grup de civils a l'entrada de l'hospital", raó per la qual hi van respondre amb foc i van matar 21 palestins.

La reacció militar israeliana contra l'atac de Hamàs ja ha matat 11.300 persones i ha causat 29.200 ferits i 3.600 desapareguts sota els enderrocs. Vora 4.000 de les víctimes mortals són menors d'edat.190 metges, infermers i paramèdics de Gaza han mort a causa dels atacs israelians. 25 hospitals de la Franja han sigut destruïts i 52 centres de salut han quedat fora de servei.

També et pot interessar

stats