Situació límit als hospitals de Gaza: la vida de centenars de pacients i 36 nounats pengen d'un fil

Els atacs israelians mantenen incomunicats i sense a penes reserves els dos únics hospitals operatius del nord de la Franja, que hui abandonaran 41 espanyols

Dos sanitaris de l'hospital indonesi, que s'ha quedat sense electricitat, tracten de salvar la vida a un xiquet ferit en el bombardeig israelià del seu habitatge
Dos sanitaris de l'Hospital d'Indonèsia, que s'ha quedat sense electricitat, tracten de salvar la vida a un xiquet ferit en el bombardeig israelià del seu habitatge / Stringer (Reuters)

Centenars de palestins, entre ells una trentena de bebés d'incubadora, esgoten les probabilitats de vida en els únics dos hospitals operatius en el nord de la Franja de Gaza, que continuen sotmesos al setge militar d'Israel, qui assegura que Hamàs s'amaga als recintes i els empra com a base d'operacions. 23 dels 35 hospitals de la Franja han col·lapsat totalment. En la part nord de l'enclavament continuen operatius l'Hospital Al-Shifa, el centre mèdic més important de la Franja, a la ciutat de Gaza; i l'Hospital d'Indonèsia, situat en Beit Lahia. Els dos estan incomunicats. Amb les reserves de sang, aigua, electricitat i menjar a punt d'esgotar-se, les direccions mèdiques no poden rebre més ingressos. Estan operant sense anestèsia.

El personal ha denunciat que els atacs israelians i la falta de subministraments mataran alguns dels pacients que tenen ingressats. Només Al-Shifa dona recer a vora 2.500 persones, entre les quals hi ha pacients connectats a màquines, com els malalts de càncer o aquells que pateixen afeccions cardíaques o renals. Set han mort en les últimes hores per falta d'oxigen, segons el ministeri de Sanitat de la Franja. La situació de 36 nadons prematurs és especialment delicada perquè depenen d'incubadores per a sobreviure. Dos d'ells han mort durant el cap de setmana a l'espera de ser evacuats, malgrat que els soldats israelians han facilitat a l'hospital un grapat de garrafes de carburant per a proveir-lo de subministrament elèctric. El personal del centre ha intentat cavar una fossa comuna per a soterrar un centenar de cossos que no poden conservar en cambres frigorífiques, però han acabat desistint pel setge i pels atacs israelians.

Nounats trets de les incubadores de l'hospital Al Shifa de Gaza després d'un tall de llum
Nounats trets de les incubadores de l'hospital Al Shifa de Gaza després d'un tall de llum / Reuters

Hamàs trenca les negociacions per la situació dels hospitals

La situació de l'Hospital Al-Shifa ha provocat el trencament de les negociacions perquè Hamàs allibere una part dels ostatges que manté segrestats. Egipte i Qatar medien per a aconseguir un alto el foc d'entre un i tres dies a canvi d'alliberar entre deu i quinze ostatges. Tanmateix, en les últimes hores, Hamàs ha suspés les negociacions pels atacs contra els hospitals. El grup islamista manté en el seu poder vora 240 ostatges des de l'atac del 7 d'octubre contra el territori israelià.

41 espanyols a punt d'abandonar la Franja

En les pròximes hores, l'atenció es traslladarà també al pas de Rafah, l'únic corredor habilitat, de manera intermitent, per a entrar i eixir des de la Franja a través de la frontera amb Egipte. S'espera que aquest dilluns abandonen l'enclavament 41 palestinoespanyols i les seues famílies, que seran evacuats a Espanya. El primer grup dels 150 espanyols amb doble nacionalitat que hi ha atrapats a la Franja.

El primer contingent d'espanyols forma part del grup de 524 persones incloses en la llista de l'Autoritat General d'Encreuaments i Fronteres de Gaza per a eixir de la Franja al llarg de la jornada, dia 38 de la guerra. Vora 500 ciutadans estrangers o amb doble nacionalitat i una vintena de palestins ferits van travessar la frontera cap a Egipte aquest diumenge, després que tancaren durant dos dies el pas de Rafah.

També et pot interessar

stats