Almenys 82 xiquetes hospitalitzades després de ser enverinades en dos col·legis al nord de l'Afganistan

L'educació secundària i superior femenina està prohibida des de l’arribada al poder dels talibans l'agost del 2021

Imatge d'arxiu de l'eixida d'unes xiquetes de l'escola a Kabul, Afganistan
Imatge d'arxiu de l'eixida d'unes xiquetes de l'escola a Kabul, l'Afganistan / Samiullah Popal (Reuters)

Quasi cent persones, entre elles 82 xiquetes, van ser enverinades el passat cap de setmana en dos col·legis de l'Afganistan i traslladades a l'hospital, segons han informat aquest dilluns fonts oficials, en un moment en el qual l'educació secundària i superior femenina està prohibida pels talibans.

Fins a 56 de les alumnes de primària les van enverinar dissabte passat, així com quatre mestres, dos conserges i un pare en una escola de la província del nord de Sar-e Pol. En la mateixa regió, van enverinar també l'endemà altres 26 estudiantes i quatre professores.

Segons la font, totes les estudiantes que van traslladar a l'hospital tenien nàusees i problemes respiratoris després que uns desconeguts ruixaren verí a les aules. No obstant això, el seu estat de salut "és bo", mentre que les autoritats han informat que ja han iniciat les investigacions per a arrestar els responsables.

Aquesta agressió té lloc en un moment en el qual l'educació secundària i universitària femenina està vetada a l'Afganistan com a part de la llista de prohibicions contra les dones que van imposar els talibans des de l'arribada al poder l'agost del 2021. Entre les restriccions s'inclouen l'obligatorietat de portar el rostre cobert, la segregació per sexes i requerir l'acompanyament d'un membre masculí de la família per a viatjar. Una sèrie de decisions a la qual es va sumar el desembre passat el veto al fet que les dones treballaren en les organitzacions no governamentals, que va ser durament condemnat per la comunitat internacional, temorosa que s'agreuge la crisi humanitària que viu el país.

Aquesta regressió dels drets de les afganeses recorda cada vegada més a la postura adquirida pels talibans durant l'anterior règim entre el 1996 i el 2001, quan sobre la base d'una rígida interpretació de l'islam i el seu estricte codi social van prohibir l'assistència femenina a les escoles i van recloure les dones a la llar.

També et pot interessar

stats