Com afectarà un govern talibà la vida de les dones i xiquetes afganeses?

Fins ara, quasi 4 milions de xiquetes anaven a escola i les dones representaven un 25% dels membres del Parlament i un 30% de l'administració pública

Com afectarà un govern talibà la vida de les dones i xiquetes afganeses? / À Punt NTC

La portaveu de l'Agència de l'ONU per als Refugiats, Shabia Mantoo, ha mostrat la seua preocupació per l'impacte del conflicte talibà en les dones i les xiques de l'Afganistan, que representen vora un 80 per cent dels quasi 250.000 desplaçats al país des del mes de maig.

La invasió dels Estats Units el 2001 va deixar arrere un període negre per a les dones. Vint anys després, tenen por de perdre drets o, fins i tot, la vida. Fins ara, quasi 4 milions de xiquetes anaven a escola i les dones representaven més d'un 25% dels membres del Parlament i un 30% de l'administració pública. Ministres, ambaixadores, metgesses i, en general, treballadores que, sense permís de l'home, hauran de renunciar a la vida pública per a tornar a les tasques domèstiques.

A les ciutats envaïdes pels talibans, les dones ja han perdut la faena, que ha passat a mans dels homes, i ni tan sols ixen al carrer a traure diners. No poden fer-ho sense un home, ja que els talibans estan obligant les famílies a entregar les filles per a casar-les amb els combatents islamistes.

Sobrevola el risc de perdre l'educació a partir dels deu anys i les dificultats per a accedir a la salut, a més de sancions com la lapidació. Ara bé, les afganeses d'ara no són les mateixes que les de fa dues dècades i moltes es neguen a passar del hijab o el xador al burca. Pensen que si es rebel·len les espera la mort, així que es veuran obligades, si poden, a deixar el país.

També et pot interessar

stats