Acord històric del G7 per a impulsar una fiscalitat mínima del 15% per a les grans multinacionals
Es tracta del primer pas per arribar a una reforma del sistema impositiu que recaptaria 120.000 milions d'euros addicionals
Les set economies més poderoses del món han arribat a un acord històric per a reformar el sistema impositiu a escala global i dificultar les operacions en paradisos fiscals. En cas de materialitzar-se, aquesta unificació de l'impost de societats a les grans multinacionals serviria per a recaptar 120.000 milions d'euros més que ara.
Aquest canvi de la política fiscal mundial és conseqüència de la crisi sanitària derivada de la Covid-19, que ha fet que els governs necessiten més recursos per a afrontar l'endeutament a què ha obligat la pandèmia.
Els ministres de finances dels set països més rics del món, reunits des d'ahir a Londres, estan d'acord sobre la necessitat d'harmonitzar la fiscalitat a les grans corporacions. Les multinacionals haurien de pagar un mínim del 15% dels beneficis segons l'entesa a la qual han arribat el Canadà, França, Alemanya, Itàlia, el Japó i els Estats Units d'Amèrica.
La reforma exigiria a les grans corporacions mundials, especialment les tecnològiques, que paguen impostos en els països on obtenen els beneficis i no on tenen la seu. Empreses globals com Amazon, Google o Facebook seran les més afectades, ja que ara legalment poden tributar en un país amb condicions fiscals avantatjoses el negoci que generen en altres països. Amb aquest canvi, es busca evitar una "carrera a la baixa" en les polítiques fiscals.
El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, considera que aquesta futurible reforma fiscal té com a objectiu "una millor distribució de la riquesa per a arribar a cotes més elevades de justícia social".
L'acord el ratificaran els caps d'estat i de govern del G7 en una reunió la setmana que ve a Cornualla, Anglaterra, i en juliol s'ampliarà al G20 en la cimera de Venècia.