Justícia Fiscal de la Comunitat Valenciana s’adhereix a la campanya “Make Amazon pay”

La iniciativa busca que la multinacional pague als seus treballadors i els impostos que li pertoquen de manera justa.

Imatge promocional de la campanya impulsada per Progressive International
Imatge promocional de la campanya impulsada per Progressive International

La plataforma Justícia Fiscal de la Comunitat Valenciana, formada per diferents organitzacions i plataformes socials de la societat civil valenciana, sindicats, moviments socials i ONG s’ha adherit a la campanya “Make Amazon pay”. Aquesta iniciativa està impulsada per Progressive International, una organització que connecta, organitza i mobilitza forces progressistes de tot el món, entre d’elles la coalició Compromís.

La campanya busca impulsar un canvi en les polítiques d’Amazon i forçar els governs a refer les lleis per garantir una millora en els llocs de treball i que respecte els drets laborals. A més, demana que la corporació que opere de manera sostenible. En definitiva, “Make Amazon pay” exigeix que l’empresa estatunidenca pague als seus treballadors i treballadores un salari digne, reduïsca l’impacte mediambiental i pague impostos de manera justa i proporcional.

Durant la pandèmia de Covid-19, Amazon s’ha convertit en una corporació valorada en més de mil milions de dòlars i encapçalada per la primera persona de la història en acumular 200 mil milions de dòlars en riquesa personal, Jeff Bezos. Mentrestant, aquesta campanya denuncia que les treballadores i treballadors dels magatzems de l’empresa van arriscar les seues vides com a treballadors essencials, i només van rebre un augment de salari per un breu període de temps.

‘Make Amazon Pay’ posa èmfasi en el fet que l’èxit de l’empresa seria impossible sense les institucions públiques a les quals priva d’ingressos fiscals a través dels seus esforços mundials d’evasió d’impostos. El 2019 Amazon va pagar només l’1,2 per cent d’impostos als EUA, el país on té la seua seu, mentre que dos anys anteriors era del zero per cent.

Aquesta iniciativa assenyala que a mesura que l’imperi corporatiu d’Amazon s’expandeix, també ho fa la seua petjada de carboni, que és superior a la de dos terços de tots els països del món i està accelerant el col·lapse del clima a escala mundial.

Recentment, la Comissió Europea va concloure que la multinacional estatunidenca va usar de manera abusiva les dades que obté d’altres empreses que utilitzen la plataforma per a vendre els seus propis productes i que podria afavorir de manera artificial les seues pròpies ofertes.

Actualment, a la Comunitat Valenciana, continuen les obres del nou centre logístic de la multinacional a Onda. Tot i que els agents socials veuen en l’aposta de l’empresa per les comarques del nord amb optimisme, des dels sindicats es recalca la necessitat que es respecten els convenis laborals. El delegat del sector logístic de CCOO a la Comunitat Valenciana, Jesús Ballesteros, posa l’accent en el fet que la conflictivitat amb els gegants del comerç electrònic a Espanya es deriva del fet que no s’aplica el conveni del sector i s’externalitza part del servei amb subcontractes.

També et pot interessar