En 13 anys s'ha desforestat al món una àrea equivalent a Califòrnia
L'agricultura i la ramaderia comercial són el principal origen de les 43 milions d'hectàrees que s'han deforestat.
En els últims 13 anys s'han desforestat més de 43 milions d'hectàrees al món, una superfície que equival a l'àrea de Califòrnia i que té el seu principal origen en l'agricultura i la ramaderia comercial, segons assenyala un informe publicat aquest dimecres per l'organització mediambiental WWF.
L'estudi, que analitza 24 llocs que tenen una concentració significativa de punts crítics de desforestació, remarca que, a més de l'Amazònia, l'Àfrica central, Mekong i Indonèsia, llocs on aquest impacte ja és conegut, hi ha nous fronts de pèrdua de vegetació que s'obrin a l'Àfrica occidental i oriental i a l'Amèrica Llatina. En concret a Libèria, la Costa d'Ivori, Ghana i Madagascar; i a Guyana, Veneçuela, Mèxic i Guatemala.
Així, l'informe vincula la destrucció de boscos a la neteja del territori per a crear espai per a la ramaderia i l'agricultura a gran escala (principalment la soja a l'Amèrica Llatina i les plantacions per a pasta de paper i cultius de palma a Àsia), a les quals també se suma l'extracció de fusta i el desenvolupament constant de camins, associats amb l'expansió de la mineria. Com a exemple, l'organització apunta que, tot i que alberga el 5% de la biodiversitat mundial, el Cerrado brasiler ha patit una transformació frenètica per a produir bestiar i soja.
Això ha suposat la pèrdua d'un terç de la superfície de boscos (32,8%) entre 2004 i 2017, un problema pel qual WWF assenyala, entre altres, la Xina i la Unió Europea, els dos mercats més grans d'importació de soja brasilera.
Així mateix, l'ONG indica que la creixent demanda europea de productes com la soja, carn de bestiar, el cacau i l'oli de palma està tirant “llenya al foc”, per la qual cosa exigeix a la UE que deixe de ser “part del problema”.
WWF reclama una major implicació de les institucions europees, a les quals demana, a través de la campanya “No et menges el bosc”, una nova i ambiciosa llei per a retirar del mercat europeu els productes importats que hagen implicat un procés de desforestació o destrucció de la naturalesa i l'obtenció de la qual contemple mètodes que no respecten els Drets Humans.
D'aquesta manera, WWF reforça la idea que la solució ve de la mà de polítiques integrals específiques per a cada context local, regional i nacional i adverteix que no cal deixar tot el pes de la reforestació en els consumidors, atés que no compten amb les eines suficients per a saber si les seues compres contribueixen a la destrucció dels boscos.
Deforestació i Covid-19
Encara que no és un punt d'anàlisi dins de l'estudi, l'informe recull que la crisi sanitària en la qual està sumida el planeta ha de ser un punt de partida per a “obrir la porta al tipus de canvis transformacionals que s'han identificat com a necessaris”.
“La propagació i sorgiment de malalties zoonòtiques com la Covid-19 és una altra conseqüència tràgica i un indicador de la pressió accelerada que estem exercint sobre els sistemes naturals i la pèrdua precipitada de la naturalesa impulsada pels nostres actuals models de desenvolupament no sostenible”, ha assenyalat el director general de WWF Internacional, Marco Lambertini.