Més de 1.400 detinguts a Rússia en les protestes per la sentència a Navalni

Els EUA, Alemanya i el Regne Unit exigeixen la llibertat de l'opositor, que acusa Putin d'ordenar el seu assassinat: "Vladímir l'enverinador".

Protestes contra la sentència judicial a Sant Petersburg
Protestes contra la sentència judicial a Sant Petersburg / Anton Vaganov (Reuters)

Més de 1.400 persones han sigut detingudes aquesta passada nit a Rússia en les protestes contra la sentència judicial que ha enviat a presó el líder opositor Aleksei Navalni. Després de ser condemnat, Navalni, que acusa el president rus, Vladímir Putin, d'ordenar el seu assassinat amb el qualificatiu de "Vladímir l'enverinador", va cridar els seus partidaris a protestar prop del Kremlin.

La justícia russa ha imposat a Navalni una pena de tres anys i mig de presó, en fer efectiva una sentència suspesa de 2014 en un juí que va ser qualificat d'arbitrari pel Tribunal Europeu de Drets Humans. De la pena, es precisa en la sentència, es descomptaran els deu mesos que Navalni va estar en arrest domiciliari.

El juí ha sigut qualificat de procés polític per l'oposició russa i Occident. Els Estats Units, Alemanya i el Regne Unit, amb diplomàtics que van assistir a la vista judicial a Moscou, han condemnat el dictamen i han exigit l'immediat alliberament de l'opositor, que va tornar a mitjan gener d'Alemanya, on es va recuperar de l'enverinament amb l'agent químic Novichok.

La major part de les detencions, 1.145, s'han produït als carrers de Moscou, on efectius antidisturbis van utilitzar porres per a dissoldre els manifestants. A Sant Petersburg, l'antiga capital imperial russa, s'ha detingut 248 persones i 15 més en diferents ciutats del país.

El Kremlin ha rebutjat totes les crítiques occidentals a la detenció de Navalni i al desproporcionat ús de la força per part de la policia contra els manifestants en les multitudinàries protestes del 23 i el 31 de gener en suport de l'opositor, en les quals van ser detingudes quasi 10.000 persones.

Navalni, d'enemic públic de Putin a pres polític

De bloguer a advocat anticorrupció, d'organitzador de les majors protestes des de la caiguda de l'URSS a pres polític. El líder opositor, Aleksei Navalni, s'ha guanyat a pols en deu anys d'activitat política el distintiu d'enemic públic número u del president rus, Vladímir Putin. Tot va començar en Iàbloko, d'on Navalni va ser expulsat per les seues idees nacionalistes. Però el seu ostracisme duraria poc, ja que en les eleccions parlamentàries de 2011 va aconseguir organitzar les majors protestes antigovernamentals des de la caiguda de l'URSS al crit de guerra "Rússia sense Putin". A l'any següent va fer el gran salt a la política en presentar la seua candidatura a les eleccions a l'alcaldia de Moscou, on va aconseguir quasi un terç dels vots, una fita sense precedents per a l'oposició extraparlamentària.

Després de diversos anys de topades, l'agost de 2020 les autoritats van dir prou i van decidir eliminar el polític rus. L'operació secreta dels serveis especials va eixir rematadament malament i Navalni va tornar a mitjan gener a Rússia com un ocell fènix per a desafiar el líder rus. "Putin va ordenar el meu assassinat", va dir Navalni, de 44 anys, després de recuperar-se a Alemanya de l'enverinament amb un agent tòxic de la família Novichok. Fins llavors, aqueix honor, l'enverinament amb agents tòxics, havia estat reservat quasi exclusivament per a antics espies de l’FSB que s'havien passat a l'enemic, com Skripal o Litvinenko.

Però el Kremlin l’estava esperant. Les autoritats van aprofitar la negativa de Navalni a personar-se davant de les autoritats per un antic cas penal per a enviar-lo a la presó. D'aquesta manera, Putin s’allibera d'un altre enemic com ja va passar en el seu moment amb l'home més ric de Rússia, Mikhaïl Khodorkovski, empresonat a Sibèria (2003), o l'opositor Borís Nemtsov, assassinat enfront del Kremlin en 2015.

El rei de YouTube

Navalni, un expert en l'ús de les xarxes socials, preparava ja la seua venjança, que va arribar en forma de tres comprometedors vídeos per al Kremlin. Navalni va aconseguir recaptar dades que proven, segons diu, la implicació de l’FSB en el seu intent d'assassinat. L'últim regal enverinat de l'opositor al Kremlin va ser el vídeo titulat El palau de Putin sobre la mansió que els amics del president li haurien construït al mar Negre. Tot això no sols va posar en evidència l'FSB i Putin, sinó que van ser vistos per més de 150 milions de persones, xifra que contrasta amb els set milions que van seguir la conferència de premsa anual del president.

També et pot interessar

stats