Vivendes i apartaments turístics: la segona vida dels baixos comercials en desús

Hi ha ciutats on les zones menys comercials tenen vora el 50% d'aquests espais disponibles per a reconvertir-se

El Consell proposa convertir baixos comercials en residències i apartaments turístics / À Punt NTC

La Generalitat vol facilitar la conversió de baixos comercials en habitatges habituals i apartaments turístics, suavitzant els requisits tècnics per a atorgar les llicències mitjançant la revisió dels criteris del projecte.

Entre altres, aquests aspectes fan referència a la necessitat de tindre finestres que aporten una ventilació adequada i llum natural, una entrada independent a l’espai o complir altres requisits, com ara la distància amb els comerços que marque el pla urbanístic de cada municipi.

Des de l'Associació d'Immobiliàries de la Comunitat Valenciana, Asicval, apunten que hi ha ciutats on les zones menys comercials tenen vora el 50% d'aquests baixos en desús. A la ciutat de València, una de les més afectades per la pressió dels preus del mercat immobiliari, s'anuncien per internet vora 1.600 locals per a llogar a peu de carrer. 

Soraya Yáñez, propietària d’apartaments turístics, ha transformat un gran baix comercial al barri d'Aiora de València en cinc apartaments turístics. “Abans açò era una zona bruta i plena de pintades; els veïns estaven una mica reticents al principi, però crec que ara estan més contents”, assegura.

En aquest cas, l’opció de donar una segona vida als baixos comercials ha canviat la imatge d’un carrer amb persianes tancades. Amb tot, Silvia Blasco, presidenta de l’Associació de Vivendes d’Ús Turístic de València (Viutur), alerta que “no tots els locals poden convertir-se, ni es permet fer-ho en qualsevol barri”.

Aquest model “aporta independència als turistes i intimitat al veïnat”, afirma Soraya Yáñez, però assegura que el soroll constant dels cotxes o la inseguretat que genera estar en plantes baixes no sempre és positiu per a la seua experiència.

També et pot interessar

stats