Vodafone acomiadarà 1.200 treballadors a tota Espanya, el 36,65% dels 3.268 persones que formen la plantilla

El fons britànic que gestiona la companyia planteja la retallada de personal com una eixida al deteriorament “financer i comercial” que travessa l’empresa

Un dels establiments de la companyia, gestionada ara per un fons britànic, en una imatge d'arxiu
Un dels establiments de la companyia, gestionada ara per un fons britànic, en una imatge d'arxiu / Alejandro Martínez Vélez (Europa Press)

El fons britànic Zegona, que gestiona el negoci de Vodafone a Espanya des de principis de juny, ha plantejat als sindicats un expedient de regulació d'ocupació (ERO) per a un màxim de 1.198 treballadors, és a dir, el 36,65% dels 3.268 treballadors de la plantilla, segons ha anunciat la companyia en un comunicat. La companyia atribueix l’ERO a "raons econòmiques, productives i organitzatives" per la "forta deterioració financera i comercial". A la Comunitat Valenciana treballen 240 persones.

De fet, arran d'este anunci, Vodafone Espanya ha convocat els sindicats per a iniciar el període de consultes de l’ERO, però no ha fixat la data d'inici per a la negociació d’este acomiadament col·lectiu.

Este nou ERO anunciat és el quint de la companyia a Espanya des del 2013. Estos acomiadaments col·lectius, sense tindre en compte l'actual, ja han suposat l'eixida de l'empresa de vora 3.200 treballadors.

"Este procediment és l'única fórmula per a garantir la viabilitat i competitivitat de l'empresa a futur i s'aborda amb una actitud responsable i dialogant, des de l'operadora, i amb la voluntat d'aconseguir el millor acord possible per a totes les parts", ha subratllat l'empresa.

Quant a les raons econòmiques argumentades per la companyia, l’empresa de telecomunicacions ha reduït els ingressos un 8% i ha perdut aproximadament 400.000 clients de contracte en els dos últims anys.

A més d’estes raons esgrimides per l’empresa, el fons britànic argumenta que necessita, de manera “urgent”, “un canvi organitzatiu i operatiu, amb l'objectiu de redimensionar l'organització per a adaptar-se a la nova realitat de mercat i recuperar la competitivitat.

Este procediment d'acomiadament col·lectiu "no afectarà ni la qualitat del servei ni el suport que es presta als clients”, ha afegit l'empresa.

Estem parlant d'un ERO de grans dimensions en una plantilla que ja està molt ajustada. No sé com pensaran fer les coses ara Beatriz Molino - Secretària general de la secció sindical de FSC-CCOO en Vodafone

L’anunci del fons que gestiona Vodafone no ha agradat als sindicats. La secretària general de la secció sindical de FSC-CCOO en Vodafone, Beatriz Molino, s'ha mostrat crítica amb la decisió de la companyia d'acomiadar part del personal: de fet, ho ha qualificat de “barbaritat”. Molino ha assegurat que l'objectiu serà aconseguir que les eixides siguen voluntàries.

“Estem parlant d'un ERO de grans dimensions en una plantilla que ja està molt ajustada. Si ja estàvem ajustats abans, no sé com pensaran fer les coses ara. Ni tan sols han esperat a veure com està la plantilla [en referència a Zegona]. Serà molt difícil un acord que no siga totalment voluntari. No entenem les presses, és una sagnia", ha subratllat Molino.

El cas de Vodafone s'estudiarà en les facultats d'Economia com a exemple de com la mala gestió pot dilapidar el valor d'una companyia que va arribar a ser líder mundial Sindicat UGT

La UGT mostraven un parer semblant davant de l’acomiadament de quasi 2.000 assalariats. Este sindicat critica la “voracitat” de Zegona i ha indicat que el cas de Vodafone “s'estudiarà a les facultats d'Economia com a exemple de com la mala gestió pot dilapidar el valor d'una companyia que va arribar a ser líder mundial entre les operadores de telecomunicació”.

Rastre d'acomiadaments en el sector

L’ERO de Vodafone no és l’únic que ha colpejat el sector de les telecomunicacions en els últims mesos, en què Telefónica i Avatel Telecom també s’han desfet de part de la plantilla. En el primer cas, van acomiadar quasi 3.500 treballadors de les filials de la companyia a Espanya, mentre que Avatel Telecom va pactar fa uns dies l’eixida de 674 treballadors, quasi el 36% de la plantilla de l'empresa.

També et pot interessar

stats