València, a vessar per la Marató: quasi huit de cada deu corredors venen de fora

La ciutat preveu una ocupació hotelera mitjana del 87%, que arribarà al 91% la nit de dissabte a diumenge, prèvia a la prova

Marató de València

València torna al mapa de l'atletisme internacional aquest diumenge amb la 43 edició de la Marató València Trinidad Alfonso. La cita esportiva enguany serà més multitudinària que mai, amb 33.000 atletes que recorreran els carrers del Cap i Casal per a completar els 42 quilòmetres de la prova. Les previsions del sector hoteler són molt optimistes i parlen d'un 91% d'ocupació en la nit del dissabte, 2 de desembre, prèvia a la carrera. La mitjana d'ocupació durant el cap de setmana es quedarà en el 87%, segons les dades presentades aquest dilluns per la regidora de Turisme de l'Ajuntament de València, Paula Llobet.

Enguany el 57% dels participants en la Marató de València són internacionals. És la primera vegada que s'assoleix un percentatge tan elevat —vora set punts superior al de 2022— segons ha precisat Juan Botella, director general de SD Correcaminos, entitat coorganitzadora de la competició. Un altre 20% dels inscrits arribaran des d'altres punts de la geografia espanyola i sols el 23% restant és de la Comunitat Valenciana; per la qual cosa, en la pràctica, huit de cada deu atletes (el 77%) venen de fora del territori i buscaran opcions d'allotjament.

A falta de conéixer si es batran marques esportives sobre l'asfalt, la Marató de València ja ha cremat dos rècords. Més participació que mai, però també la xifra més alta de nacionalitats registrada fins ara: corredors i corredores de 134 nacionalitats diferents. Més d'un terç, 13.536 atletes, són espanyols. Però França s'ha consolidat enguany com el segon país en volum de representants en la Marató de València, amb 4.662 participants. "De fet, corre seriós perill el rècord de França", ha deixat caure Botella.

Les expectatives turístiques per a aquesta edició són molt elevades. Si l'any passat ja va tindre un impacte econòmic històric, amb 27 milions de despesa turística i més de 200.000 pernoctacions, enguany s'espera superar les xifres. Welcome to València, la plataforma turística especial habilitada per a la marató en col·laboració amb l'empresa Transvia Sports, ja ha esgotat quasi les 3.000 places disponibles. José Pablo Vázquez, responsable del turoperador esportiu, ha avançat que ja se n'han reservat 2.950, que el preu mitjà és de 205,5 euros i que l'ocupació és de 2,36 nits per habitació. Aquest programa paraigua funciona des de fa deu anys per a rebre i acompanyar els corredors i els acompanyants durant tota l'estada, i els aporta altres facilitats, com poder rebre el dorsal en algun dels 69 hotels adherits, un desdejuni especial el dia de la prova o servei de transport fins a l'eixida de la carrera.

Des de l'Ajuntament de València, la regidora de Turisme ha destacat l'impacte que tindrà l'esdeveniment per a la ciutat en àmbits com la gastronomia, les compres o el turisme nadalenc. "A més ens ajuda a desestacionalitzar l'arribada de visitants", ha afirmat Paula Llobet. Com a curiositat, ha subratllat que hi haurà periodistes de països tan dispars com Kenya, Noruega i l'Argentina, entre altres.

La Ciutat de les Arts, epicentre fins a almenys 2027

D'altra banda, la Ciutat de les Arts i les Ciències de València (CACSA) seguirà com a "espai de referència" de la marató fins a, almenys, 2027. Ho ha confirmat la directora general d'aquesta societat mercantil dependent de l'administració autonòmica, Ana Ortells, després de la renovació acordada a tres bandes amb SD Correcaminos i l'Ajuntament. El pacte contempla que l'eixida i l'arribada de la cursa continuaran tenint lloc al complex turístic i museístic, com ocorre des de 2011, i també hi haurà descomptes per als corredors i corredores en les entrades a alguna de les entitats que el conformen, com l'Hemisfèric o el Museu de les Ciències Príncep Felip.

També et pot interessar

stats