La Unió de Consumidors alerta que la pujada "desorbitada" de preus serà l'altra "pandèmia" de gener
El secretari general de l'entitat, Vicent Inglada, avisa que les famílies valencianes pedran poder adquisitiu per l'encariment de la cistella de la compra: "El 60% de les empreses i productors han anunciat pujades"
Gener arranca, com és habitual, amb la famosa costera després del període nadalenc, que aquest 2022 serà previsiblement una de les més dures dels últims anys. La covid-19 i la complicada situació epidemiològica posterior a les festes torna a centrar tota l'atenció, però no és suficient per a amagar l'altra "pandèmia" que colpejarà la societat en l'inici de l'any: la pujada dels preus, impulsada sobretot per l'encariment de l'energia. És l'avís que ha llançat aquest dilluns el secretari general de la Unió de Consumidors de la Comunitat Valenciana en una entrevista en Les notícies del matí: "Malauradament, la costera de gener és notícia. Els efectes es notaran molt en l'economia i en la nostra butxaca; les famílies valencianes perdrem poder adquisitiu".
En un context d'inflació que ha superat rècords històrics —al desembre els preus s'han disparat un 6,7%, el valor més gran en tres dècades—, 2022 ha començat amb una crescuda "desorbitada" en els preus de la llum, l'energia i els carburants, ha alertat Inglada. Això es traduirà paral·lelament, ha afegit, en una pujada indirecta de la cistella de la compra, sobretot pel cost de la distribució i la producció.
Malauradament, la costera de gener és notícia. Els efectes es notaran molt en l'economia i en la nostra butxaca, les famílies valencianes perdrem poder adquisitiu
El panorama que dibuixa l'expert per als primers mesos de l'any no és gens falaguer perquè, segons ha afirmat, el 60% de les empreses i productors han anunciat pujades de preus. "És una notícia prou dolenta per a la ciutadania", ha lamentat. Per exemple, s'esperen increments d'entre el 10 i el 20% en aliments com el pa, els ous, o la carn de vedella. "Una barbaritat", ha remarcat Inglada. I és que més enllà de l'encariment dels serveis bàsics i els subministraments, és la pujada en la cistella de la compra el que més afecta la butxaca dels qui consumeixen, ha assenyalat el secretari general de la Unió de Consumidors.
Inglada ha avisat del perill que suposa un augment de preus en els aliments i béns de primera necessitat per a l'economia familiar, especialment les més vulnerables, perquè "és molt difícil que després tornen a baixar". Per això reclama als governants que busquen solucions orientades a pal·liar la pujada "desorbitada" del cost de l'energia i l'electricitat, que previsiblement seguiran a l'alça fins a almenys la primavera.
Les pujades en el gas i l'energia en general es deuen a una qüestió de globalització i geopolítica, és un problema per al qual no tenim de moment cap solució
L'especialista veu impossible que el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, complisca la promesa que el preu mitjà de la llum el 2022 siga menor que el de 2018, tot i haver-se reduït els impostos que la ciutadania paga en la factura. "Són molt bones paraules i intencions. És veritat que el govern espanyol ha aplicat baixades importants. Però les pujades en el gas i l'energia en general es deuen a una qüestió de globalització i geopolítica; és un problema per al qual no tenim de moment cap solució", ha lamentat.