Una altra sentència anul·la a València una hipoteca basada en l’IRPH i obliga a calcular-la segons l’euríbor

L’Audiència de València ha trobat falta de transparència en el banc, que no va informar el client de les diferències entre l’IRPF i l’euríbor

La nova sentència frena, a més, l'expulsió del propietari de la seua vivenda hipotecada
La nova sentència frena, a més, l'expulsió del propietari de la seua vivenda hipotecada

Una sentència de l’Audiència Provincial de València que declara nul·la una clàusula IRPH (l’índex de referència dels préstecs hipotecaris) de referència d’algunes hipoteques suposa un nou revés a les sentències que fins ara havia emés el Tribunal Suprem, que mai ha considerat abusiva aquesta clàusula hipotecària i, per tant, en cap ocasió l’ha anul·lada. No és la primera vegada que un jutjat valencià es pronuncia en aquest sentit. Amb aquest nou precedent, poden arribar desenes de reclamacions als jutjats.

El client afectat va demanar en l’acte d’apel·lació a la seua execució hipotecària la nul·litat de la clàusula IRPH. Argumentava, entre altres qüestions, falta de transparència per part de l’entitat bancària quan ell va signar una hipoteca el 2013. Esgrimia que no el va informar de les diferències entre l’IRPF i l’euríbor. Són raons que l’Audiència ha estimat, segons recull una resolució del 9 d’abril de 2020.

Com destaquen des del despatx de València que ha portat el cas al jutjat, la resolució de l’Audiència Provincial “obri una nova via d’actuació i espenta a altres audiències provincials a plantar-se davant el Tribunal Suprem”. Apunten que la nova decisió judicial “suposa un revés a altres sentències plantejades pel Tribunal Suprem en les quals no considerava que els interessos IRPH suposaren un abusiu per als consumidors”. 

Aquesta sentència, que pot crear un precedent, és almenys la segona dictada a la Comunitat Valenciana que anul·la la clàusula IRPF pel mateix motiu. L’any passat un jutjat d’Alacant també la va suprimir per “falta de transparència” l’aspecte de la hipoteca referit a l’IRPF. 

Ara, en declarar-se nul·la la clàusula de IPRH de la hipoteca signada, l'entitat bancària haurà de presentar una nova liquidació de les quotes basada en l’euríbor, que té uns interessos notablement més baixos que els plantejats pel IRPH. A més, amb aquesta sentència emesa a València es guanya temps per a aconseguir que el client afectat no siga desnonat. 

Abans de fer aquesta petició al jutjat, el propietari havia esgotat totes les vies possibles per a conservar el seu habitatge, fins i tot havia intentat fer la dació en pagament de la vivenda per a anul·lar així el crèdit que el vinculava amb el banc, però l’entitat financera no el va acceptar, perquè el préstec ja estava en mans de fons de titulització, com matisen el despatx d’advocats que ha portat el cas. En aquell moment, el banc tampoc no va facilitar cap altra opció al propietari de la vivenda. 

Vora 800.000 hipoteques

El IRPH és un índex de préstecs hipotecaris utilitzat a Espanya, i elaborat pel Banc d'Espanya, que va començar a aplicar-se en 1994. S’estima que vora 800.000 hipoteques s’han signat a Espanya condicionades a aquesta clàusula. Com recorden des del despatx d’advocats que ha gestionat la demanda, “durant la crisi econòmica de 2008, en el començament de la bambolla immobiliària, es va detectar que aquest indicador tenia una notable diferència amb l'euríbor, que tenia un tipus d'interés més baix”. 

Segons afigen, “malgrat comercialitzar-se com a un producte financer estable i sense riscos, va quedar demostrat que aquest referent és manipulable i abusiu”.

També et pot interessar

stats