El Suprem no considera abusiu l'índex de referència hipotecari IRPH

L'alt tribunal es pronuncia en línia amb el que ja va dir el Tribunal de Justícia de la Unió Europea.

El Suprem no considera abusiu l'índex de referència hipotecari IRPH
El Suprem no considera abusiu l'índex de referència hipotecari IRPH

El Tribunal Suprem ha descartat que les hipoteques referenciades a l'índex de referència de préstecs hipotecaris (IRPH) que ha analitzat aquest dimecres siguen abusives. Això, tot i detectar que va haver-hi falta de transparència en la contractació, quan el banc no va informar de l'evolució de l'índex en els dos anys anteriors. La decisió fa referència a quatre casos que l'alt tribunal estudiava en concret.

A falta de conéixer els detalls de la decisió, el ple de la sala civil s'ha basat en el criteri del Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE), que el març passat va deixar en mans dels jutges espanyols declarar la idoneïtat de l'IRPH, analitzant cas per cas.

El pronunciament ja ha alçat crítiques de les associacions de consumidors, que han rebut la notícia com "un salomònic pitxer d'aigua freda", en paraules de la presidenta d'Asufin, Patricia Suárez. El perjudici mitjà causat rondaria els 25.000 euros, segons els seus càlculs. Facua l'ha considerat "absolutament vergonyós".

Per la seua banda, les patronals del sector bancari, AEB i CECA, han aplaudit la decisió de l'alt tribunal, i recalquen que l'IRPH és un índex oficial elaborat per Banc d'Espanya i publicat en el Butlletí Oficial de l'Estat (BOE).

La polèmica per l'ús d'aquest índex es va desencadenar entre 2013 i 2016, quan es va estabilitzar en valors pròxims al 2%, la qual cosa deixava els clients en una situació de desigualtat respecte als hipotecats amb euríbor, les quotes del qual es van anar reduint considerablement per la caiguda progressiva del seu índex de referència a terreny negatiu.

Aquesta decisió no és, ni de bon tros, el final del recorregut judicial d'aquest índex. La presidenta d'Asufin, Patricia Suárez, recorda que el TJUE s'haurà de tornar a pronunciar després que un jutjat de Reus haja elevat una qüestió prejudicial. A més, l'abril passat el jutjat de primera instància número 38 de Barcelona, el mateix que va portar l'assumpte a Europa la vegada anterior, va sol·licitar a Luxemburg que aclarira el seu veredicte per considerar que continua suscitant dubtes.

També et pot interessar

stats