Un jutjat d'Alacant anul·la l'IRPH per al càlcul de l'interés d'una hipoteca

És un dels primers casos a Espanya després de la resolució del TJUE que va considerar-lo il·legal.

Una oficina de Solvia, la immobiliària del Banc Sabadell
Una oficina de Solvia, la immobiliària del Banc Sabadell / À Punt NTC.

Un jutjat d'Alacant ha anul·lat, "per falta de transparència", l'índex de referència dels préstecs hipotecaris (IRPH) que es va establir per a calcular l'interés d'un préstec hipotecari subscrit amb l'antiga Caixa d'Estalvis del Mediterrani (CAM), actualment el Banc Sabadell.

El magistrat condemna el Sabadell a substituir l'índex de referència IRPH per l'euríbor, i obliga l'afectat a tornar més de 16.000 euros d'un préstec formalitzat l'any 2000. La sentència, contra la qual es pot recórrer en apel·lació davant de l'Audiència d'Alacant, diu que no resulta acreditat que "l'entitat prestadora explicara" als prestataris "els elements principals relatius a calcular l'esmentat tipus d'interés d'una manera fàcil o accessible".

És "la primera sentència a Alacant, i una de les primeres a Espanya, que declara la nul·litat de l'IRPH" després de la resolució del Tribunal de Justícia de la Unió Europea del març passat, que va considerar il·legal l'índex si no s'informa prou el prestatari, segons el despatx d'advocats que ha portat el cas. La sentència, datada el 19 de març passat, ha sigut notificada aquest dimarts a les parts i era "molt esperada pels més de 120.000 afectats per l'IRPH a Alacant", assenyala el bufet.

També et pot interessar

stats