Una delegació de la UE comprova 'in situ' com afecta el cotonet als camps valencians

Els productors i la Conselleria d'Agricultura traslladen a la Comissió Europea més rigor en l'aplicació del tractament en fred per a previndre plagues

Membres de la direcció general de Salut Vegetal de la Comissió Europea visiten un camp de Sagunt
Membres de la direcció general de Salut Vegetal de la Comissió Europea visiten un camp de Sagunt / Conselleria d'Agricultura

Sobre el terreny, en un hort de tarongers de Sagunt, al Camp de Morvedre. Així ha pogut comprovar una delegació de la direcció general de Salut Vegetal de la Comissió Europea els efectes de la plaga del cotonet de Sud-àfrica en la taronja valenciana. La malaltia, també coneguda com a falsa sarna, va detectar-se per primera vegada el 2009 i afecta els cítrics i els produeix malformacions. Ara per ara s'ha localitzat fins en 135 municipis de la Comunitat Valenciana.

L'eurodiputada del PSOE Inmaculada Rodríguez-Piñero, juntament amb el director general d'Agricultura, Roger Llanes, han acompanyat els representants europeus per a fer-los entendre la magnitud d'aquesta plaga que es pot evitar amb el tractament en fred dels cítrics, que s'aplica des de l'estiu a les taronges procedents de països tercers. "En la majoria dels casos estem aconseguint tindre-la més controlada, però amb esforç", ha explicat a À Punt Llanes. Per la seua banda, Piñero ha incidit en la necessitat de continuar treballant i lluitant per a erradicar les plagues que afecten la rendibilitat dels productors valencians. 

La missió europea també s’ha reunit amb la consellera d’Agricultura, Isaura Navarro, i el Fòrum Citrícola Valencià, que els han exposat la necessitat que l'aplicació del tractament en fred siga rigorosa i també la urgència d'estendre el procediment a les mandarines i al pomelo. "No volem que vinguen ací més plagues i que els nostres productes, que són de màxima qualitat, es contaminen pels que venen de fora", ha manifestat Navarro. 

En les converses també s’ha prestat atenció a la necessitat d’un major control dels fitosanitaris prohibits als cítrics importats d’Egipte i Turquia que suposen un perill per a la salut de la població.

També et pot interessar

stats