Males perspectives per a la campanya citrícola: "Cobrem com fa 60 anys i els costos han pujat un 30-40%"

El director d'AVA-Asaja, Jenaro Aviñó, anticipa en Les notícies del matí que la producció caurà almenys un 10% i que els costos de l'energia expulsaran més agricultors del sector

Captura de la intervenció del director d'AVA-ASAJA a 'Les notícies del matí'
Captura de la intervenció del director d'AVA-Asaja en 'Les notícies del matí' / À Punt NTC

Comença una nova campanya citrícola. I una vegada més ho fa envoltada d'incertesa i amb previsions pessimistes. La producció de cítrics baixarà almenys un 10% i no arribarà als tres milions de tones, segons les estimacions d'AVA-Asaja. Ho ha explicat en Les notícies del matí el director de l'associació agrària, Jenaro Aviñó: l'oratge a la primavera —amb mesos freds i pluges intenses— no ha sigut propici per a la producció i en el cicle de les clementines, que és alternant, toca un any a la baixa.

Aviñó ha posat xifres al possible descens de producte: hi haurà un 14% menys de taronges i un 8% menys de mandarines. La Comunitat Valenciana continuarà aportat vora la meitat dels cítrics d'Espanya, però en una campanya en progressió descendent que en els últims anys està per davall dels set milions de tones.

La crisi energètica amenaça de donar el cop de gràcia a un sector que segons Aviñó es troba en regressió, per l'abandonament continu de terres derivat de la baixa rendibilitat. "Ara mateix l'agricultor continua cobrant els mateixos preus que fa 60 anys. I els costos de producció sols aquesta última campanya s'han incrementat 30-40%. Ara mateix estem venent a pèrdues", lamenta el portaveu agrari, que ha recordat que algunes comunitats de regants estan plantejant tancar alguns pous i deixar perdre la collita per la pujada dels preus de l'electricitat.

Contra la proposta de limitar els preus

AVA-Asaja no comparteix la proposta de la vicepresidenta del govern espanyol Yolanda Díaz per a limitar els preus màxims d'alguns productes bàsics per a amortir l'impacte de la inflació en la cistella de la compra. "Si es limiten els preus per dalt, ho pagarà el de sempre: l'agricultor", assegura Aviñó, que critica que s'haja obert aquesta opció, la d'intervindre els preus, quan al sector sempre se li ha negat una contraprestació mínima per quilo de producte emparant-se en el fet que ho impedien les normes de la competència. Jenaro Aviñó denuncia que, tot i els avanços, "la llei de cadena alimentària" no està funcionant com hauria de fer-ho, per a garantir uns mínims dignes per als agricultors i agricultores i adverteix: "O s'adequa per a aconseguir un equilibri més gran en la cadena alimentària on no perda sempre la mateixa part, o això acabarà malament".

Denúncia a la CE pels tractaments en fred

El portaveu agrari també ha anunciat una possible demanda contra els exportadors sud-africans per l'incompliment del reglament comunitari en els tractaments en fred per a evitar la introducció de plagues com la mosca negra en territori de la Unió Europea. "Les notícies que tenim és que la temperatura no està mesurant-se en la polpa de la taronja, sinó en l'ambient, i això és il·legal", explica Aviñó, que ha avançat als micròfons d'À Punt que plantejarà la possible denúncia a la Comissió Europea en una reunió, la setmana que ve, amb la interprofessional citrícola espanyola, Intercitrus.

També et pot interessar

stats