Un terç dels mil·lennistes valencians volen jubilar-se tan prompte com puguen

La meitat, entre 21 i 42 anys, no confien a tindre una pensió, segons l'estudi del BBVA, que els veu com una “generació resignada”.

El BBVA han donat a conéixer els resultats d'una enquesta nacional a 3.000 persones nascudes entre 1978 i 1999
El BBVA han donat a conéixer els resultats d'una enquesta nacional a 3.000 persones nascudes entre 1978 i 1999 / Shutterstock

Un terç dels mil·lennistes valencians volen jubilar-se tan prompte com puguen i un de cada sis estan estalviant per a quan arribe aquest moment. Així ho reflecteix l'estudi “Els mil·lennistes enfront de la jubilació”, que directius del BBVA han donat a conéixer després d'una enquesta nacional a 3.000 persones nascudes entre 1978 i 1999. Malgrat que tenen ganes de jubilar-se, la meitat de la població (47%) no confia a tindre una pensió quan es jubile, i en aquest punt són les dones les que han manifestat més desconfiança.

Les dades obtingudes en l'àmbit nacional coincideixen pràcticament al 100 per cent amb les llançades pels valencians, segons ha manifestat Elisa Chuliá en la presentació. Sobre l'edat de jubilació, un 38% dels ciutadans entre 21 i 42 anys es volen jubilar al més prompte possible a pesar que ha augmentat l'esperança de vida. I només el 5% tan tard com puguen. La resta dels enquestats no ha pensat en això.

Preguntats per si han començat a estalviar per a la seua jubilació, un de cada sis (el 17%) han dit que sí perquè estimen que és convenient fer-ho. Un terç dels entrevistats declaren dedicar habitualment una part dels seus ingressos mensuals a algun producte d'estalvi, sobretot depòsits o comptes d'estalvi.

Chuliá ha manifestat que són molts els que pensen que el dèficit de la Seguretat Social creixerà en les pròximes dècades per l'augment de l’esperança de vida i això posarà en risc les pensions. En concret, coincideixen en aquesta afirmació dues terceres parts dels valencians. Preguntats llavors per si consideren que es necessita una reforma del sistema, set de cada 10 enquestats han respost que sí.

Interrogats sobre què els semblaria un augment d'impostos per a intentar solucionar el problema de les pensions, la meitat dels enquestats han respost que malament. I sobre la possibilitat d'incorporar més estrangers a treballar, el 50% estan poc o gens d'acord. En el que sí que estan d'acord els enquestats (el 61%) és que el govern augmente els incentius fiscals a les empreses que tinguen plans de pensions per als seus empleats.

Una generació resignada al fet que viurà pitjor que els pares

Una anàlisi de les dades permet els experts determinar que la generació dels mil·lennistes és “resignada” i “possibilista”: “Es tracta d'una generació que ja no té clar que visca millor que els seus pares a la seua mateixa edat”, ha afirmat Chuliá sobre la base que el 60% dels enquestats ha contestat que viu pitjor que els seus progenitors. Així, entenen que es tracta d'una generació que considera que no ha aconseguit prosperar des d'un punt de vista econòmic i social en comparació amb la generació anterior, “i això afecta la manera de plantejar-se la vida”, ha postil·lat.

També et pot interessar

stats