El TSJCV confirma la condemna d'un milió d'euros a Glovo per no cotitzar per 610 repartidors

L'alt tribunal sentencia que el treballador ni organitza per si mateix l'activitat productiva, ni negocia preus o condicions, ni tampoc rep dels clients finals la retribució

Un repartidor de Glovo avança en bicicleta per la plaça de l'Ajuntament de València en una imatge d'arxiu
Un repartidor de Glovo avança en bicicleta per la plaça de l'Ajuntament de València en una imatge d'arxiu / À Punt NTC

El Tribunal de Justícia de la Comunitat Valenciana (TSJCV) ha confirmat este divendres la sentència d'un jutjat de València, que va condemnar l'empresa Glovo a pagar un milió d'euros corresponents a les quotes a la Seguretat Social dels seus repartidors. Així, desestima el recurs que Glovo va presentar el desembre del 2022 i condemna al pagament de les costes al recurrent.

El procediment es va obrir a instàncies de la Tresoreria General de la Seguretat Social després que Intersindical denunciara davant de la inspecció de Treball que, entre octubre del 2015 i juliol del 2018, Glovo no havia donat d'alta ni cotitzat en la Seguretat Social als 610 repartidors a València en diferents períodes temporals. En eixe moment, la inspecció va alçar una acta de liquidació de quotes per un total d'1.009.325,51 euros.

Un jutjat de València va estimar la demanda presentada d'ofici per la Tresoreria de la Seguretat Social contra Glovo i va declarar la naturalesa laboral de la contractació existent entre l'empresa i els 610 codemandats. Glovo va recórrer al·legant que els repartidors treballaven de manera autònoma i independent, sense una relació laboral; però el TSJCV ha conclòs que la companyia "no és una mera intermediària" que pose en contacte a consumidors (els clients) i "autèntics treballadors autònoms", sinó que coordina i organitza el servei productiu.

La sentència assenyala també que l'empresa fixa el preu i les condicions del servei, és la titular dels actius essencials per a la realització de l'activitat i se serveix de repartidors que "no disposen d'una organització empresarial pròpia i autònoma", sinó que presten el seu servei "inserits en l'organització de treball de l'ocupador, sotmesos a la direcció i organització de la plataforma".

El repartidor, per tant, "ni organitza per si mateix l'activitat productiva, ni negocia preus o condicions amb els titulars dels establiments als quals serveix, ni rep dels clients finals la seua retribució", perquè no té autonomia per a això i està "subjecte a les directrius organitzatives fixades per l'empresa", afirma.

"Això revela un exercici del poder empresarial en relació amb el mode de prestació del servei i un control de la seua execució, en temps real, que evidencia la concurrència del requisit de dependència propi de la relació laboral", indica el TSJCV.

La sentència exposa que "efectivament concorren tota una sèrie d'indicis d'ocupació en la prestació de serveis dels riders o glovers, que determinen que ens trobem davant de vertaderes relacions de treball per compte d'altri".

L'alt tribunal valencià indica que, en el mateix sentit, s'han pronunciat un important nombre de sentències en tot Espanya i en relació amb la mateixa controvèrsia i la mateixa empresa demandada, GlovoApp23 SL, com a Astúries, Catalunya, Madrid, País Basc, Galícia, Castella i Lleó, Extremadura o Cantàbria. Contra la sentència, a València cap recurs de cassació.

També et pot interessar

stats