El Tribunal Constitucional avala la llista Falciani com a prova contra el frau fiscal

La llista conté una relació amb els noms dels suposats implicats en evasió fiscal.

Hervé Falciani, en una imatge d'arxiu a València
Hervé Falciani, en una imatge d'arxiu a València / Manuel Bruque (Efe)

El ple del Tribunal Constitucional ha avalat per unanimitat la llista Falciani, una relació de noms de suposats implicats en evasió fiscal per tindre comptes en la filial suïssa del banc britànic HSBC, com a prova vàlida contra el frau fiscal.

El tribunal de garanties ha avançat aquest dimarts la sentència que denega el recurs d’empara sol·licitat per l’enginyer Sixto Delgado de la Coba contra la sentència del Tribunal Suprem que el va condemnar a sis anys de presó per ocultar 5,2 milions d’euros a Suïssa a partir de dades contingudes en la llista Falciani.

Delgado eixia en la llista que l’extreballador de la filial d’HSBC Hervé Falciani va sostraure de l’entitat, on va treballar de 2001 a 2008, per a denunciar més de 130.000 possibles evasors fiscals.

Aquesta obtenció de dades bancàries procedents de la llista no vulnera el dret a la presumpció d’innocència ni a un procés amb totes les garanties, segons la decisió del Constitucional, que dona suport la resolució del Suprem quan al febrer de 2017 va admetre la llista com a prova vàlida per a condemnar un acusat a Espanya per delictes fiscals.

En aquest sentit, el Suprem va donar validesa a la prova, precisament en el fet que l’accés a la llista va ser a través d’un particular sense connexió amb els serveis de seguretat de l’Estat i no buscava prefabricar proves, sinó lucrar-se.

Si la manera d’obtindre documents o dades com els de la llista haguera sigut mitjançant una acció de la policia o altres aparells de l’Estat, la prova no hauria sigut vàlida, va aclarir el Suprem.

El nom i els comptes del condemnat figuraven, juntament amb més de 500 contribuents espanyols, en els documents sostrets per Falciani que van arribar a Espanya a través de les autoritats franceses i que van donar lloc a una inspecció de l’Agència Tributària.

L’Audiència Nacional va rebutjar en dues ocasions extradir Falciani a Suïssa, que el reclamava per a complir cinc anys de presó per filtrar aquestes dades bancàries.

També et pot interessar

stats