Els treballadors positius en coronavirus poden demanar la baixa per internet des d’aquest divendres

UGT lamenta que la mesura arribe tard, però creu que evitarà “el col·lapse” burocràtic de les empreses i donarà més temps als metges per a atendre els pacients

Un test d'antígens on les dues ratlles roges indiquen la infecció
Un test d'antígens on les dues ratlles roges indiquen la infecció

Els treballadors valencians que donen positiu en coronavirus des d’aquest divendres podran sol·licitar la baixa laboral a través d’internet i automàticament tindran la baixa set dies després, sense necessitat de contactar amb el seu centre de salut. La mesura, segons defensen des d’UGT no sols evitarà tràmits a l’afectat que estiga treballant quan resulte contagiat, sinó que també alleujarà “el col·lapse” que estan vivint les empreses per les baixes del personal i contribuirà al fet que els metges de capçalera puguen dedicar el seu temps a l’atenció als pacients.

Així ho exposava Lola Ruiz, secretària d’Acció Sindical d'UGT del País Valencià, qui, tot i lamentar que la mesura arribe tard, assegurava en Les notícies del matí que aquest nou sistema d’automatització de les baixes alleugerirà els tràmits burocràtics que impedeixen que moltes empreses, a més de no disposar de treballadors perquè s’han de confinar, no disposen de la documentació per a acreditar que estan de baixa.

Segons el nou sistema d’expedició de baixes implantat al territori valencià, una vegada el pacient comunique a la sanitat pública que està contagiat de coronavirus, el sistema habilitarà l’alta per a set dies després, sense necessitat que l’usuari torne a fer cap tràmit.

Ara bé, en aquells casos en què el pacient encara tinga símptomes derivats de la infecció al cap de set dies, i per tant continue incapacitat per a desenvolupar la seua tasca laboral, l’afectat sí que haurà de contactar amb el seu centre de salut perquè el seu metge de capçalera li allargue la baixa laboral.

Atés al nou protocol que des d’aquest divendres entra en vigor per als treballadors valencians, a través de la inspecció sanitària, el comunicat de baixa es traslladarà a l’Institut Nacional de la Seguretat Social i aquest organisme el farà arribar a aquella empresa que tinga un treballador de baixa.

Fins ara, i com ha explicat Lola Ruiz, es donava el cas de “moltes empreses es trobaven que els seus treballadors no podien anar a treballar perquè eren positius, però durant dies no tenien cap justificant que ho acreditara”. Una situació que, si funciona bé el nou sistema acordat per la Conselleria de Sanitat i la Confederació Empresarial Valenciana (CEV), ja no es repetirà des d’aquest divendres. 

També et pot interessar

stats